Головна Новини На Тернопільщині з літаків розкидатимуть вакцину

На Тернопільщині з літаків розкидатимуть вакцину

Відповідно до розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора України №70 від 28 серпня 2019 року «Щодо організації заходів з проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2019 році» та розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора Тернопільської області №01.2/04 Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області інформує, що з 11 вересня 2019 року, на території Тернопільської області, буде проводитись імунізація диких м’ясоїдних проти сказу методом розкидання імунізованих приманок з повітряного транспорту.

 Такий спосіб вакцинації безпечний і для людини, і для навколишнього середовища. Спеціально вибраний саме такий варіант: використовуються невеличкі їстівні брикети-приманки з приємним запахом, а всередині – активна вакцина. Розкидатиметься вакцина над територією, де проживають дикі тварини, лише над лісами і полями, чітко визначатиметься смуга, за якою летітиме літак чи гелікоптер, з врахуванням напрямку вітру та епізоотичної ситуації.

   Насамперед, ми хочемо попередити мешканців Тернопільщини про проведення даної кампанії, щоб вони знали чого варто очікувати, не хвилювалися за своїх дітей чи за себе особисто, за домашніх тварин чи худобу.

    Звертаємося до мешканців Тернопільщини з проханням роз’яснити дітям, що вакцину не можна чіпати, якщо випадково знайдуть в лісі чи на околиці села, не варто переставляти в інше місце, розламувати, куштувати.   Варто наголосити, що категорично заборонено будь-яке інше використання кинутих з літака приманок з вакциною, незважаючи на те, що вона є цілком безпечною.

   ДОВІДКА. Сказ є одним з найнебезпечніших захворювань, які відомі людству, оскільки несе загрозу життю всіх теплокровних тварин, а також людини. Епізоотична ситуація в Україні  щодо сказу упродовж  багатьох років залишається напруженою. Так, вже за І півріччя 2018 рок в державі зареєстровано більше шестиста  випадків сказу, серед яких третина припадає на дику фауну

      Епізоотична ситуація в Тернопільській області  щодо сказу в останні роки також залишається складною. Пік сказу припадав на 2012-й рік, коли реєструвалось 122 випадки захворювання. Згодом спостерігався спад, проте рівень захворюваності залишався досить високим. Так у 2015 році було зареєстровано 56 випадків, у 2016 – 42 випадки, у 2017 – 41. Всі ці роки близько 50% захворілих тварин становили представники дикої фауни, в основному – червона лисиця. І вже протягом восьми місяців  2018 року в області зареєстровано 25 випадків сказу, з яких 11 (44 %) припадає на лисиць,

     Лисиця є головним резервуаром збудника сказу і його поширювачем в природі. ЇЇ роль ускладнюється тривалістю інкубаційного періоду, який  у лисиць може тривати до 15 – ти місяців, а також тим, що популяція лисиць, зокрема на території Тернопільської області в рази перевищує максимально допустимі норми, а отримати належний результат у питанні боротьби зі сказом  методом відстрілу лисиць не завжди приносить належний результат.

      Саме тому для вирішення проблеми в Україні і  розпочалась кампанія з тотальної імунізації лисиць методом перорального задавання приманок з вакциною проти сказу. Таким чином розв’язали проблему сказу на своїх територіях майже всі європейські країни – члени ЄС.  Вони упродовж кількох років також працювали над створенням імунної зони щодо сказу між країнами ЄС та Україною (Волинська, Львівська і Закарпатська області).