Головна Новини На Тернопільщині з’явиться 1,5 тисяч гектарів лісу?

На Тернопільщині з’явиться 1,5 тисяч гектарів лісу?

21 червня в Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства під керівництвом начальника Олега Яремка, за участю керівників підприємств відбулася виробнича нарада.

Головне питання, запропоноване до розгляду на нараді, стосувалося підбору земельних ділянок під лісорозведення в наступні роки та виготовлення правовстановлюючих документів на прийняті землі й землі держлісфонду.

Питання розглядали в два етапи. Перший стосувався опрацювання інформації лісовими господарствами, наданої земельниками. Зокрема, керівники лісгоспів інформували, скільки підібрано ділянок із 4,5 тисяч гектарів, інформацію щодо яких надало управління Держгеокадастру, і на яких є реальна можливість створювати нові ліси в наступні роки. Другий стосувався виготовлення кадастрових номерів на існуючі, прийняті землі в минулі роки та ті, що будуть передаватися в силі їх пошуку й узгодження з земельниками. Відтак у нараді взяли участь в.о. начальника Головного Управління Держгеокадастру у Тернопільській області Віктор Мартинюк та представники державних та приватних підприємств, які здійснюватимуть виготовлення правовстановлюючих документів на землю.

Судячи з доповідей керівників лісогосподарських підприємств, можна зробити висновок, що із запропонованих 4,5 тисячі деградованих наразі максимум на 1-1,5 тисячах гектарів у майбутньому можуть рости нові ліси. Проте це неостаточна цифра, так як огляд ділянок не завершено. Процес триває. До речі, про дану роботу підприємства інформують облуправління щотижнево. Це дозволяє бачити реальну картину того, що зроблено, що ще треба зробити і проблеми, які виникають у процесі роботи, відтак і змога їх оперативно вирішувати.

 

 

В.о. начальника Головного управління Держгеокадастру відповів, що з’ясує питання по Гусятинському районі, а щодо Нараївської сільської ради Віктор Мартинюк поінформував, що дану ділянку взяли в оренду, проте не виконали зобов’язань, тож наразі справа в правоохоронних органах. Щодо лісів, що колись належали КСП, то тут неоднозначна ситуація, адже під час розпаювання земель колгоспів, вони відходили по різних категоріях. Якщо на якомусь етапі землю не передали, то звідти потрібно й відштовхуватись. Відтак порадив керівникам підприємств тісніше співпрацювати з районними відділами Держгеокадастру, водночас наглядаючи за повноваженнями органів місцевого самоврядування, адже за його словами, інколи місцеві чиновники значно перевищують їх. Крім того, на нараді було досягнуто домовленості щодо підписання угоди про співпрацю між лісівниками і земельками щодо пошуку земель під лісорозведення. До того ж, така співпраця буде результативною не лише для лісівників, а й для земельників, які зможуть напрацьовувати актуальну базу земель на Тернопільщині.

Другий етап розгляду питання стосувався виготовлення правовстановлюючих документів на землю. Тож на нараді виступили майбутні виконавці даних робіт – представники інститутів землеустрою. Зокрема, керівникам підприємств потрібно визначитися, хто виконуватиме роботи з виготовлення кадастрових номерів та на наступному тижні підписати угоди.

Як зауважив начальник управління Олег Яремко, наразі виготовлення правовстановлюючих документів на землю лягає на плечі лісових господарств, проте є сподівання на кошти з обласного бюджету, передбачені Програмою розвитку лісового господарства, які мають виділити підприємствам до кінця року. Крім того, є можливість спрямувати кошти спецфондів районних і сільських бюджетів на ці цілі, які роками не використовуються за цільовим призначенням.

Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ