Головна Новини На Тернопільщині зросла ціна на землю

На Тернопільщині зросла ціна на землю

Ціна на землю на Тернопільщині зросла. Зараз середня вартість гектара майже 42 тисячі гривень. Це на 9 тисяч більше, ніж у липні, коли запустили ринок землі. Про це Суспільному розповів заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Василь Кічак.

Він каже, за 100 днів роботи ринку в області уклали майже 800 угод купівлі-продажу. Це 970 гектарів землі сільськогосподарського призначення.

Земельну ділянку в Ігровиці Білецької громади хоче продати Дмитро Глухов. Чоловік каже, землю йому виділили за участь в російсько-українській війні. За виручені гроші, розповідає, відкриє власний бізнес.

“Ця призначила для сільського господарства. Її мені видали, як учаснику АТО. Я хочу її продати. Всі ділянки видавалися по 10 сотих. Хочу за ділянку тисячу доларів”, – розповів Глухов.

Аграрій зі Смиківців Євген Дуфанець каже, не хоче купувати землю, яку зараз орендує. Чоловік каже, порадились із власниками і вирішили, що оренда вигідніша:

“Є висока орендна плата. Навряд чи хтось хоче позбутися цієї плати для того, щоб отримати якусь певну одноразову суму. Ну, будуть такі люди, що захочуть продати, бо їм потрібно щось терміново. Я не чув, щоб хтось, навіть, в нас в селі говорив, що хоче продати свій пай”.

Заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Василь Кічак каже, ринок землі діє вже 100 днів. За цей час середня ціна продажу гектара землі на Тернопільщині зросла майже на 9 тисяч гривень.

“В липні вона була значно нижча, а саме 33 тисячі гривень, у серпні вона зростала. На сьогодні ми маємо таку ціну. Але по-різному оцінюється земля різних категорій і залежить від розміщення. Якщо вона десь далеко від доріг, то вона буде дешевша, але не нижче нормативно-грошової оцінки. А якщо це більш вигідний варіант, то ціна визнаєте, що буде на неї вища”, – каже Кічак.

У Великогаївській громаді продали приблизно 15 гектарів землі, каже заступниця голови громади Галина Кравчинюк. За її словами, більшість із них ділянки, які викупляли для будівництва.

“Щодо ринку землі, що стосується приватної землі для ведення сільськогосподарського виробництва, то враховуючи те, що в нас в основному Великі Гаї – це село, де продаються такі земельні ділянки, вони знаходяться на об’їзній дорозі. Середня ціна, яка йде по Тернопільській області і по Україні, я б сказала, що не зовсім відповідає тій ціні, за які люди продають ці земельні ділянки. В нас ціна складає 70 тисяч доларів за гектар. Це є ціна ринкова, яка на сьогоднішній день є в нас в Великих Гаях”, – каже Кравчинюк.

Власник має право продати і ті землі, які є в оренді, каже нотаріуска Тетяна Кравець.

“Якщо особа хоче продати земельну ділянку, яка є в оренді, вона повинна звернутися до нотаріуса і зареєструвати намір продажу. Тобто, що вона хоче продати її на певних умовах і за певною ціною. Цей намір реєструється в реєстрі прав на речове майно і нотаріус повідомляє про цей намір продажу суб’єкта переважного права – орендаря. Орендар має право відмовитися від купівлі, може передати своє право фізичній особі, або юридичній особі. Якщо орендар в встановлений строк не з’явився до нотаріуса для посвідчення договору купівлі-продажу, то земельна ділянка може бути продана іншій особі”, – каже Кравець.

Адвокатка Ірина Заплітна каже, ті земельні ділянки, які вже орендує фермер, можуть коштувати дешевше від тих, які не обробляються:

“Що стосується ціни, як на мене, на її формування впливає і те, що зі зміною власника земельної ділянки не припиняється договір оренди земельної ділянки. Тобто, хоча і законодавчо надано особі реалізовувати своє право продажу, як на мене, повним це право не є, оскільки переважно всі землі сільськогосподарські, вони є в оренді”.

Нагадаємо, ринок землі стартував 1 липня цього року. Мораторій на продаж землі діяв в Україні з 2001-го року. Скасували його торік. Про це розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Володимир Стахів.