Головна Новини На Тернопільщині знайшли масове поховання розстріляних гестапівцями українців (Фото)

На Тернопільщині знайшли масове поховання розстріляних гестапівцями українців (Фото)

рацівники меморіально-пошукового підприємства «Доля», що при Львівській обласній раді, спільно із пошуковцями історико-пошукового товариства «Патріот», провели на території Ягільницької сільради Чортківського району Тернопільської області масштабні розвідувальні роботи з виявлення масового поховання розстріляних гестапівцями 27 листопада 1942 року українців – членів ОУН та їх симпатиків. Про приблизне місце поховання жертв гестапівського терору пошуковців повідомили небайдужі до історії національно-визвольної боротьби мешканці Чорткова, повідомляє ДОЛЯ

Як зазначив у коментарях заступник директора КП ЛОР «Доля» з пошукової роботи Володимир Харчук, точного місця могили не знав ніхто. Все ж пошуковцям вдалося його віднайти у полі неподалік села Ягільниця. Розкопки розпочали 3 жовтня. Вже на другий день пошуковці приступили до ексгумації й ексгумували 33 людських останки. «За деякою інформацією їх тут має бути 52», – зазначив Володимир Харчук.

З артефактів у розкопі пошуковці віднайшли натільні медальйони із зображенням Матері Божої та написами церковнослов’янською мовою, залишки паперових сторінок молитовників, на яких також проглядаються слова кириличним шрифтом, а також ґудзики, гільзи від патронів, гребінці, підошви взуття тощо.

На сьогодні працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» продовжують роботи з ексгумації людських останків в околицях села Ягільниця на Тернопільщині.

Варто зазначити, що вагому допомогу у віднайдені цього занедбаного поховання надав і надає директор Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Олександра Барвінського Роман Пахолюк. За це йому велике спасибі.