Головна Новини На Тернопільщині злочинний “бізнес” масштаби якого вражють

На Тернопільщині злочинний “бізнес” масштаби якого вражють

Група підприємливих громадян із с. Гончарівка Монастириського району організувала  незаконний бізнес з випалювання будівельного вапна, який набрав неабияких масштабів.

Починається з того, що на одну закладку печі для випалювання потрібно 2 тонн каменю вапняку та близько 15 кубічних метрів дров, при цьому сам процес триває близько тижня.

Якщо сировину набувати незаконним шляхом, то звичайно і прибутки від такого «чорного» бізнесу зростатимуть у рази. Благо, що камінь і дрова для випалу вапна є під боком.

Держекоінспекцією у Тернопільській області, за сприяння небайдужих мешканців краю, під час проведення позапланових перевірок Гончарівської сільської ради та ДП «Бучацьке лісове господарство», виявлено понад десяток діючих печей для випалювання каменю вапняку, який незаконно добувається в околицях с. Гончарівка.

Так, перевіркою у кварталі 75 Криницького лісництва ДП «Бучацьке лісове господарство», територія якого відноситься до загальнозоологічного заказника місцевого значення «Криниця», встановлено факт незаконної порубки 66 дерев, чим заподіяно шкоду на суму 73,2 тис. грн., а перевіркою Гончарівської сільської ради, в лісовому урочищі «За током», яке не передане постійному лісокористувачу, встановлено факт незаконного вирубування 241 дерева, чим заподіяно шкоду лісу на суму майже 1,5 млн. грн. І це тільки наслідки цьогорішньої активності «чорних лісорубів».

У зв’язку з тим, що у виявлених фактах порушень природоохоронного законодавства вбачаються ознаки злочину, відповідальність за який передбачено ст. 246 Кримінального Кодексу України, матеріали перевірки направлено до Монастириського відділення поліції для вжиття заходів відповідного реагування.

Крім того, на земельній ділянці розташованій біля сільського стадіону, в межах с. Гончарівка, виявлено незаконне влаштування 10 печей для випалювання вапна та заскладовані біля них паливні дрова невідомого походження. На шістьох громадян, які займались незаконною господарською діяльністю по випалюванню вапна, складено протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності), які направлено для розгляду та прийняття рішення про міру покарання у Монастириський районний суд, а також направлено протоколи складені на ще двох громадян, які саме здійснювали облаштування печі для випалювання вапна.

З метою подальшого запобігання та недопущення зазначених порушеннь природоохоронного законодавства Гончарівській сільській раді та ДП «Бучацьке лісове господарство» видано відповідні приписи.

Як висновок постає питання, чи належним чином виконує свої повноваження Гончарівська сільська рада у частині здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення та відтворенням лісів, як цього вимагає ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування», коли в межах населеного пункту біля сільського стадіону можна незаконно влаштувати десять печей, а також на скільки ретельно виконує свої прямі обов’язки державна лісова охорона ДП «Бучацьке лісове господарство» щодо охорони територій природно-заповідного фонду щоб допустити самовільну порубку лісу в кількох метрах від автомобільної дороги загальнодержавного значення.

Ситуація на цій території складається так, що одне порушення природоохоронного законодавства тягне за собою інше. Адже для того щоб отримати кінцевий продукт та фінансові результати незаконної господарської діяльності необхідно добути камінь вапняк, вирубати ліс, на незаконно захопленій земельній ділянці влаштувати печі, як засоби виробництва та забруднити атмосферне повітря.

Думаємо, що результати контролю державних та громадських екологічних інспекторів, миттєве реагування правоохоронних органів та суду, на згадані кричущі порушення охорони довкілля, посилення контролю за цими питаннями з боку органів місцевого самоврядування та державної лісової охорони дадуть якнайшвидші очікувані результати, а Державна екологічна інспекція дане питання триматиме на постійному жорсткому контролі.