Головна Новини На Тернопільщині зафіксували ще одного червонокнижного лісового кота (Відео)

На Тернопільщині зафіксували ще одного червонокнижного лісового кота (Відео)

На Тернопільщині у природному заповіднику “Медобори” зафіксували ще одного червонокнижного лісового кота. Для цього використали метод фотопастки. Про це Суспільному розповіла завідуюча сектором екологічної роботи цього заповідника Оксана Мурська.

За її словами, на початку року одна особина цього виду ссавців уже потрапила в об’єктив фотокамери. Днями побачили ще одного кота, пише Суспільне.

“Це не один і той самий котик в різних місцях. Камера зафіксувала їх обох біля нори. Ймовірно, саме там, під коріннями дерев, у заглибинці, тваринки облаштували собі зимове кубельце. Потепліло, сніг давно зійшов, вони частіше вибираються зі сховку назовні. Хоча дикі коти, як сови, удень люблять поспати, а вночі полюють за мишами, пташенятами, іншою дрібною живністю. Тому перші світлини цього хижака – нічні”.

Науковці сподіваються, що коти є різними за статтю.

“Другий котик трішки менший за розмірами, ймовірно, це – киця. Те, що це той самий вид дикого лісового кота, сумнівів не викликає. У нього теж куций хвіст, характерні чорні кільця та інші ознаки. Сподіваємося, що за кілька місяців наша фотопастка зафіксує і їхніх кошенят”, – говорить Мурська.

Головне завдання співробітників заповідника та прохання до відвідувачів – не наполохати цих тварин.

“Лісові коти дуже обережні та лякливі: за найменшої небезпеки вони змінюють місце проживання. Цих двох тваринок зафіксували далеко від екологічних стежок Медоборами. Наші науковці теж вкрай рідко з’являються на локаціях їхнього проживання. Хоч люди дуже активно цікавляться, де саме можна побачити червонокнижного лісового кота. Ми відповідаємо навіть знайомим: “Це – таємниця”. Був випадок, коли зателефонувала одна жінка і вимагала сказати, де це місце. Бо, за її словами, саме такий кіт жив у неї вдома. Та одного разу він пішов гуляти і пропав. Звісно, ми їй про місце, де зробили світлини, нічого не сказали”.

Оксана Мурська каже, що науковці спостерігають за червонокнижними видами тварин, описують їх, роблять висновки, фіксують у документах. Крім цього, на фотопастку потрапляють кабани, борсуки, лисиці, косулі.

Нагадаємо, природний заповідник “Медобори” розташований у Гусятинському, Підволочиському і частково Тернопільському районах.