Головна Новини На Тернопільщині зафіксували самовільне влаштування печей для випалювання будівельного вапна

На Тернопільщині зафіксували самовільне влаштування печей для випалювання будівельного вапна

Самовільне влаштування печей для випалювання будівельного вапна зафіксовано працівниками Державної екологічної інспекції у Тернопільській області у ході позапланової перевірки, проведеної у жовтні 2019р. на території Гончарівської сільської ради Монастириського району. Понад десяток діючих печей для випалювання вапняку, який незаконно добувався в околицях села Гончарівка, виявлено як у межах населеного пункту, так і на землях загального користування.
На місці порушення виявлено місцевих жителів, які займалися випалюванням вапна та відмовилися співпрацювати з інспекторами і надавати свої дані для притягнення їх до відповідальності. Особи порушників вдалося встановити разом з представниками Гончарівського старостату Монастириської ОТГ.
Матеріали трьох адмінсправ направлено до Монастириського райсуду для притягнення винних до адміністративної відповідальності за ч.1ст.164 КУпАП, а виконавчому комітету Монастириської міської ради видано припис з вимогою ліквідації незаконно влаштованих споруд.
Крім того, матеріали перевірки за компетентністю направлено до Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області для розрахунку шкоди, завданої самовільним захопленням земельних ділянок під влаштування печей.
Слід зазначити, що у попередні роки Інспекція вже фіксувала аналогічні порушення на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Криниця» у Монастириському районі і притягувала до адмінвідповідальності осіб, що займалися незаконною діяльністю. На виконання припису Інспекції ці печі було ліквідовано.
Про дану проблему проінформовано Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області, Управління Держпраці у Тернопільській області, Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, Монастириську РДА та Управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області та Управління Служби безпеки у Тернопільській області.