Головна Новини На Тернопільщині зафіксоване перше отруєння грибами

На Тернопільщині зафіксоване перше отруєння грибами

З середини літа і до кінця жовтня триває грибний сезон. Сотні людей поспішають в ліс, щоб назбирати грибів. Проте гриби не тільки смачний продукт харчування, водночас вони можуть бути небезпечними для здоров’я і призвести до отруєння, а іноді й смерті. Нинішній рік, на жаль, не став винятковим: перший випадок отруєння грибами вже зареєстрований у Бережанському районі. Захворів чоловік віком 53 роки після вживання грибів підберезників. В 2018 отруєння грибами не реєструвалося, а от у 2017 році отруїлося грибами 24 людей , із них 3 померло, в тому числі 1 дитина.
На превеликий жаль, не всі знають які гриби можна споживати, а які є отруйними. Популярністю користуються такі види грибів, як білі, маслюки, опеньки, підберезники, лисички та інші. До отруйних грибів відносять мухомор, бліду поганку, гриб-парасольку, несправжні опеньки, печерицю жовтошкіру та інші. Найкраще збирати такі гриби як білі, бабки, моховики, так як вони майже не спричиняють отруєння. Проте, навіть досвідчений грибник може отруїтися грибами, якщо не дотримуватись певних правил.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами:
1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас ( в них потрапляють токсичні речовини вихлопних газів) чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
– Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
– Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Бережіть своє здоров’я та життя, рідних і близьких Вам людей!

Підготувала:
Лікар – епідеміолог Сверстюк В.В.