Головна Новини На Тернопільщині засуджених залучають до громадських робіт

На Тернопільщині засуджених залучають до громадських робіт

Відбування засудженим призначеного судом покарання у виді громадських робіт – праця на благо громади

19.10.2018 провідним інспектором Тернопільського міськрайонного відділу філії Державної установи “Центр пробації” в Тернопільській області Тетяною Козак здійснено перевірку відбування засудженим Т. призначеного судом покарання у виді 60 годин громадських робіт, які останній відбуває за місцем свого проживання, згідно виданого йому направлення на території Малоходачківської сільської ради.
Під час перевірки встановлено, що громадянин Т. прибирав територію навколо сільської ради, підрізав дерева, громадив листя. За результатами перевірки складено відповідний акт.
Одним із видів покарань, нагляд за яким здійснюється уповноваженим органом з питань пробації, є громадські роботи (ст. 56 КК України). Зміст зазначеного покарання полягає в примусовому залученні засудженого у вільний від основної роботи або навчання час до виконання безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Тобто засуджений залишається у суспільстві, але на нього покладається трудове зобов’язання, від обсягу, характеру та умов якого він ухилятися не має права.
Правопорушникам доручають виконання широкого кола громадських робіт, а саме: прибирання вулиць, оформлення та наведення порядку у парках і скверах, посадка дерев, фарбування та ремонт громадських приміщень, тощо. Вважається, що така робота сприяє самодисципліні правопорушника, виробленню правослухняної мотивації його поведінки. Однак у цілях мінімізації потенційного ризику протиправної поведінки уповноваженим органом з питань пробації здійснюється постійний нагляд за належним виконанням суб’єктами пробації громадських робіт.
Громадські роботи – це праця на благо громади та вирішення актуальних для життєдіяльності територіальних громад питань. Завдяки їх виконанню в населених пунктах підтримуються чистота й порядок.