Головна Новини На Тернопільщині зарплата майже втричі менша ніж у Києві

На Тернопільщині зарплата майже втричі менша ніж у Києві

зарплата

Найвищий в Україні рівень середньої зарплати – у Києві, найнижчий – у Тернопільській області.

За інформацією держстату, найвищі зарплати у нас як і раніше в авіаційному транспорті (середня – 25 тисяч 617 гривень), у фінансовому та страховому секторах (10 тисяч 384 гривні), а також в сфері інформації та телекомунікації (10 тисяч 225 гривень). Високі зарплати також на водному транспорті (8 тисяч 329 гривень), у професійній науковій і технічній діяльності (8 тисяч 94 гривні), державному управлінні і обороні, а також обов’язкове соціальне страхування (7 тисяч 178 гривень).

Найменше отримують співробітники пошти та кур’єри (3 тисячі 42 гривні), працівники охорони здоров’я та соціальної сфери (3 тисячі 423 гривні), освіти (3 тисячі 723 гривні), готелів, закладів громадського харчування (3 тисячі 689 гривень), музеїв, бібліотек, архівів і інших установ культури (3 тисячі 825 гривень).

Що стосується регіонального аспекту, то, за даними Держстату, найвищий рівень середньої зарплати до грудня був зафіксований в Києві (9 тисяч 8 гривень). Найнижчий – у Тернопільській області (3 тисячі 955 гривень).

До речі, як повідомляє міжнародний кадровий портал hh.ua, протягом минулого року дві третини компаній підвищували зарплати своїм співробітникам. Зріс відсоток корпорацій, які змогли збільшити оклади всім без винятку працівникам (тепер таких 38 відсотків). Правда, розмір надбавки був невеликим – 10-15 відсотків.

На думку фахівців, ситуацію на ринку праці в 2016 році можна назвати періодом зростання і поступового подолання кризових тенденцій. Позаду залишилися масові скорочення і затримки зарплат. З початку року кількість вакансій зросла на 46 відсотків. Такий приріст спостерігався вперше за останні кілька років.

Лідером за кількістю вакансій і резюме є столиця. При цьому якщо з 2013-го до 2015 року відсоток вакансій в Україні будуть зростати знижувався, то до 2016 року він помітно збільшився. Також в топ-5 регіонів входять найбільші міста України: Харків, Дніпро, Одеса і Львів.

Збільшення кількості вакансій і зниження конкуренції на ринку праці призвели до скорочення термінів пошуку роботи. За даними дослідження, в 68 відсотках випадків тривалість пошуку тепер не перевищує шести місяців. Кожному десятому претенденту вдається працевлаштуватися менш ніж за місяць, кожному четвертому для цього потрібно від одного до двох місяців, а кожному п’ятому – три-чотири місяці.