Головна Новини На Тернопільщині закликають власників кафе заборонити гостям приносити їжу

На Тернопільщині закликають власників кафе заборонити гостям приносити їжу

Це все через факт масового отруєння, що трапився у Борщові під час святкування дитячого день народження у місцевому кафе “Смак”.

Як повідомляє Держпроспоживслужба в області, внаслідок святкування до районної лікарні потрапили п’ятеро дорослих людей.

Від Управління Держпродспоживслужби в Борщівському районі надійшло повідомлення про виникнення спалаху кишкової інфекції, пов’язаної з закладом громадського харчування – кафе «Смак».
Діагноз попередній – Гострий ентероколіт невстановленої етіології.
Джерело збудника інфекції – встановлюється.
Основна причина спалаху – опрацьовується.
Обставини, що сприяли виникненню спалаху – з’ясовуються.
В ході епідрозслідування спалаху харчового отруєння виявлено наступні порушення в даному кафе: відсутні деззасоби (на залишку 1 таблетка «Жавель-клейд»), відсутній журнал «Здоров’я» працівників кухні закладу, не промаркований розроблювальний та прибиральний інвентар і розроблювальні столи на харчоблоці. Під час святкування гості споживали страви, які принесла господиня свята, які готували вона та приватні особи, які не мають відношення до громадського харчування і не проходять медичний огляд. Власнику закладу надали пропозиції для усунення виявлених порушень.
Працівники Борщівського відділу ДУ «Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України» відібрали 8 взірців харчових продуктів у даному кафе: торт, печінковий торт, крокети, гречаники, відбивна, салат з крабових паличок, апельсин, полуниця. Вдома у громадянки, яка проводила святкування дня народження дитини і готувала перераховані страви також відібрані проби; відібрано 3 проби питної води з індивідуальних криниць потерпілих громадян.

ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертається до працівників, керівників та власників закладів ресторанного бізнесу, а також до відвідувачів з проханням ЗАБОРОНИТИ споживання страв, які готувалися особами, які не мають відношення до закладів. Пам’ятайте, погодні умови, неналежне зберігання та продукти невідомого походження можуть спровокувати спалах небезпечних інфекційних захворювань або отруєнь.