Головна Новини На Тернопільщині завершили посів ранніх зернових культур

На Тернопільщині завершили посів ранніх зернових культур

На Тернопільщині фермери завершили посів ранніх зернових культур. Повністю посадили соняшник. Більше запланованого аграріям вдалося посіяти і зернобобових. Загалом посівну в області виконали на 90%. Про це Суспільному повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Стахів.

“На сьогоднішній день ярі сіються на майже 562 тисячі гектарів. Це ярі, без озимих культур. Є така пропозиція від громадських організацій, така програма є “Сади Перемоги “, максимально залучити під посівну, під вирощування продовольчих культур площі, які на сьогодні є в обробітку. Тому аграрії охопили усі площі, які на сьогоднішній день є. Із 561 тисячі гектарів посіяно 491 тисячу гектарів. Залишилося до посіву тільки три культури – соняшник ( 45 тисяч), гречки ( 7 тисяч), і дещо овочеві культури. Усі інші культури посіяно і йде процес догляду культур”, – розповів Володимир Стахів у програмі “Сьогодні. Головне”.

Війна змінила пріоритети вибору культур, які цьогоріч вирішили сіяти аграрії. Перевагу надають продовольчим: озимим зерновим, ярим зерновим, цукровим бурякам та овочевим культурам. Це має підтримати продовольчу безпеку держави.

“Міністерство аграрної політики прогнозує, що десь буде зменшення площ овочевих культур, бо на овочевих культурах у нас спеціалізувалася Херсонська область, Одещина. Тому ми націлювали на такі культури, щоб забезпечити продовольчу безпеку регіону та держави загалом. Ми націлилися на хороший урожай. Але перед аграріями стоїть питання реалізації продукції, тобто вивезти, почистити елеватори та підготувати їх до нового урожаю. Аграрії зробили усе, щоб державна безпека і продовольча безпека країни були на рівні. Якщо погода буде сприяти, то можна буде говорити про приріст виробництва зерна”, – каже Володимир Стахів.

Чоловік розповів, що в умовах війни виникла потреба бронювання військовозобов`язаних працівників, які задіяні в агропромисловому секторі:

“На сьогоднішній день розробляється новий механізм, де комісії в областях будуть розглядати бронювання аграріїв. Розглядають зміни до постанови Кабінету міністрів, яким передбачається внести зміни та віддати військовим адміністраціям питання бронювання працівників. Але кожен аграрій повинен підписати договір на поставку продукції. Бо це є підставою для бронювання працівників. Більшість аграріїв все ж забронювали. Певна частина механізаторів, чи працівників не підпадали під призов і тому вони не бронювалися. Є чітко визначений перелік професій, які не бронюються, які можна замінити іншими працівниками. Тоді цих працівників не бронювали і вони не підпадали під призов”.

Стахів каже, що аграрії Тернопільщини подбали про забезпечення паливними ресурсами. За його совами, нафтозберігаючі резервуари наповнили заздалегідь:

“На сьогоднішній день аграрії не розглядають проблеми пального для посіву. Більше розглядається питання жнивної кампанії. Буквально вчора керівник одного із господарств дзвонив і казав, що не бачить перспектив поставки пального на жнивну. Тому, я думаю, урядом будуть вжиті заходи щодо таких поставок. Проблема в чому, ворог пускає ракети по нафтобазах, по залізній дорозі і доставка пального залізничним транспортом проблематична. Тому основне зараз – доставка автомобільним транспортом. Такі цистерни, будемо казати, приїде на таку кількість людей, це є дуже мало. Тому обмежують і десь є проблема з пальним. Але у найближчий тиждень – другий питання повинно вирішитися”.

Володимир Стахів розповів, ціни на зернові культури будуть залежати від їх врожайності. А працювати на продовольчу безпеку країни повинні усі. Тому питання експорту можна розглядати тільки після забезпечення потреб України.