Головна Новини На Тернопільщині жінка вирощує дерево, яке омолоджує та оздоровлює людський організм

На Тернопільщині жінка вирощує дерево, яке омолоджує та оздоровлює людський організм

Наталя Гелета на своєму городі у селі Хоптянка Підволочиського району вирощує китайське дерево гінкго білобу. Ця рослина цінна своїм листям, яке оздоровлює та омолоджує людський організм. Довговічне дерево також очищає повітря та є окрасою подвір’я.

Наталя за фахом педагог. У сусідній Іванівській школі викладає іноземну мову. Кілька років тому вона почала займатися вирощуванням декоративних рослин. Чого тільки нема у її розсаднику. Тут і самшит, ялівець, обліпиха, спірея, бересклет, хости, сукулент, лапчатка, вейгела, барбарис, голуба ялина. Поруч на квітниках від весни до осені радують око тюльпани, лілії, гіацинти, флокси, жоржини та хризантеми. На невеликій ділянці щедро плодоносять яблука, груші, вишні, черешні, абрикоси та персики.
Любов до рослинного світу Наталі передали батько і дідусь, які працювали лісничими. У дитинстві дівчинка часто їздила з ними до лісу, де не тільки милувалася природою, а й приглядалася до того, як садять дерева. Згодом звичайне дитяче захоплення переросло у професійну справу. Тепер виплекані Наталею декоративні культури ростуть у різних куточках нашої країни. І хоч жінка не фаховий садовод, утім достеменно знає усі тонкощі цієї кухні та охоче ділиться своїми знаннями з іншими.
– Головне – мати бажання і терпіння, тоді й на вашому городі виросте гінкго білоба, – посміхаючись, мовить Наталя Гелета. – Це – реліктова рослина, одне з найстаріших дерев нашої планети. Гінкго помічне при головних болях, воно розширює судини і знижує тиск, прискорює одужання після інсульту та інфаркту, корисне при діабеті, аденомі простати, хворобі Альцгеймера, ревматизмі, слабкому зорі. Завдяки корисним властивостям це дерево називають цілителем 21 століття. На основі його листя фармацевтична промисловість випускає кілька препаратів. Щоб приготувати настоянку з гінкго у домашніх умовах, подрібнене листя слід залити горілкою і два тижні настоювати в темному місці. Вживати натще серце по одній чайній ложці. Зривати листя треба восени, як тільки воно починає жовтіти.
Гінкго білобу Наталя Гелета вирощує з насіння, яке їй передають родичі з Португалії. Перед тим, як сіяти, господиня розсадника проводить стратифікацію – на зиму виносить насіння на горище. Весною поміщає його у грунт, змішаний з піском. Сходить гінкго нерівномірно – із ста насінин можуть проклюнутися лише двадцять. Тому краще купляти готовий саджанець. Варто знати, що гінкго не любить кислих грунтів. А ще у нього дуже міцна коренева система, тому Наталя радить садити його якнайдалі від будинку. Інакше коріння може зруйнувати фундамент.
– У перші три-чотири роки деревце росте повільно, а вже згодом сягає висоти нашого ясена, – розповідає молодий природолюб. – У Софіївці в Умані є двохсотрічні дерева метрів двадцять заввишки. Цвісти й плодоносити гінкго білоба починає на двадцятому році життя. Дерево невибагливе до ґрунтів, стійке проти грибкових і вірусних недуг та майже не пошкоджується комахами. А ще гінкго не боїться посухи, спеки та морозу, тож його з успіхом можна вирощувати у нашій місцевості.
Марія БЕЗКОРОВАЙНА

Джерело: Сільський господар плюс