Головна Новини На Тернопільщині діє єдина в Україні сільська шкільна обсерваторія, відкрита за підтримки...

На Тернопільщині діє єдина в Україні сільська шкільна обсерваторія, відкрита за підтримки США (Відео)

На шкільному подвір’ї у селі Лозова тепер часто з’являються гості, охочі поспостерігати за планетами та зорями. Торік тут облаштували обсерваторію. Однак кілька років тому ніхто з односельців не йняв віри, що її збудують саме у Лозовій та сприймали це за жарт. Повідомляє Т1 Новини.
“Коли ми почали будувати з нас усі сміялися, бо не розуміли як воно буде”, каже директор Лозівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Анна Чаповська. Обсерваторію відкрили за програмою Агентства США з міжнародного розвитку. Ініціював її створення вчитель фізики та астрономії Михайло Шемеля, щоб покращити знання учнів.
“Нашим телескопом ми керуємо з кабінету фізики і отримуємо фотографії далеких галактик. В майбутньому будемо приділяти астрофотографічний метод дослідження космосу”, розповідає вчитель фізики та астрономії Лозівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Михайло Шемеля. На базі обсерваторії Михайло Шемеля створив астрономічний гурток. і каже, незалежно від віку діти знаходять на гуртку свої вподобання.
В обсерваторії співпрацюють з Малою академією Наук. Час від часу тут влаштовують наукові зустрічі та семінари. А невдовзі будуть проводити екскурсії, охочих, кажуть, є чимало.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=G95aX_o020I&w=560&h=315]