Головна Новини На Тернопільщині через масове отруєння закрили дитячий садок

На Тернопільщині через масове отруєння закрили дитячий садок

Результати перевірки випадку спалаху харчового отруєння в дошкільному навчальному закладі «Горобинка» смт. Товсте Заліщицького району оприлюднило Головне управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області на сторінці у ФБ.

Як з’ясувалось, із захворілих 5-ти дітей в дошкільному навчальному закладі «Горобинка» смт. Товсте Заліщицького району, усі діти виписані з дитячого інфекційного відділення Заліщицької ЦРКЛ в задовільному стані, з діагнозом – здоровий.
Діагноз заключний при виписці в усіх дітей – Гастроентероколіт невстановленої етіології.
Етіологічний фактор – ймовірно золотистий стафілокок та бактерії групи кишкової палички.
Фактор передачі – ймовірно інфіковані страви, оскільки в макаронах відварних – виявлено St.aureus; в сардельках, компоті, соусі сметанному, молочній пшеничній каші, салаті з капусти та овочевому супі з сметаною – виявлено бактерії групи кишкової палички та у питній воді – виявлено загальні колі форми в 100,0 см.куб.
При обстеженні працівників дошкільного навчального закладу в 4-ох осіб, зокрема в медичної сестри, 2-ох кухарів та помічника вихователя за результатами мікробіологічного дослідження мазків із носа і зіву виділено золотистий стафілокок.
Основна причина – порушення технології приготування страв і вимог чинного санітарного законодавства.
Керівництву дошкільного навчального закладу надано пропозиції про усунення причин і умов, що сприяють вчиненню порушень санітарного законодавства, після чого керівником закладу видано наказ від 28.04.2017 року за № 19-к «Про тимчасове призупинення роботи дошкільного начального закладу «Горобинка» смт. Товсте до усунення виявлених порушень, в тому числі проведення санітарного дня та отримання задовільних результатів лабораторних досліджень з об’єктів зовнішнього середовища. Поданням управління Держпродспоживслужби в Заліщицькому районі про відсторонення від роботи або іншої діяльності відсторонено носіїв золотистого стафілококу до повної санації.
Проведення комплексу профілактичних, протиепідемічних заходів та лабораторних досліджень триває.