Головна Новини На Тернопільщині дізнавались, що таке ІПСО

На Тернопільщині дізнавались, що таке ІПСО

ІПСО – інформаційно-психологічні спецоперації, інспіровані підрозділами головного управління розвідки російської федерації в українському інформаційному просторі – стали темою циклу тренінгів, що протягом тижня відбулись у містах Кременець та Тернопіль.

“Такі заходи дуже потрібні для якомога широкої аудиторії. Кожен хто користується соцмережами, дивиться телевізор, чи читає друковану пресу, кожен споживач інформації тим чи іншим способом стикається з ІПСО, і має знати, як не стати частиною ворожих планів. Хоча хороше ІПСО, те яке ми не помітимо, ми маємо навчитися критично сприймати усі інформаційні повідомлення, тож такі навики, якими з нами діляться Алла Мегель та Марія Яремчук нам стануть дуже потрібні” – повідомила учасниця заходу Олена Беднарська.

Різні аудиторії – військові, журналісти/ки, співробітники/ці бібліотек, педагоги – взяли участь у повчальному та хвилюючому дійстві: розкритті механізму ворожих інформаційних атак різного масштабу та спрямування.

Авторки посібника “Ворожі ІПСО. Як виявити та протистояти?” – тренерки Марія Яремчук та Алла Мегель занурювали аудиторію у вир ворожих задумів. Вони показували, якими особливостями людської психіки користується ворог та як привносить в український інформаційних простір свої наративи. Окрім теоретичних знань, якими військові журналістки озброїли слухачів, вони також показали, як діє ворог на прикладі реальних спецоперацій, що розгортаються в інформаційному просторі України саме зараз.

Учасники/ці тренінгів могли на наочних прикладах матеріалів зі ЗМІ, Ютубу та соцмереж побачити, як ворог нав’язує українській аудиторії свої інформаційні чіпи-меседжі:

– “всі у владі – зрадники”,

– “російська армія – непереможна”,

– “примиренні між виборцями П.О.Порошенка та В.О.Зеленського – неможливе”,

– “хто розмінував Чонгар?”,

– “наші сонечка голі-босі-голодні” тощо.

Тренерки також розповіли, чим для користувачів соцмереж небезпечні сторінки з пошуку зниклих людей й чому навколо обміну полоненими має бути тиша.

Апофеозом тренінгу щоразу ставали практичні поради:

– як визначити, чи ти – в ІПСО,

– як уникнути ролі “корисного ідіота” в інформаційному протистоянні,

– як визначати й уникати інформаційних чіпів,

– як не стати аудиторією ворога й запобігти поширенню ворожої інформації.

7 тренінгів протягом 5 днів, звичайно, не можуть радикально змінити становище в інформаційному просторі. Але в інформаційній війні, як і в реалі, – кожен навчений боєць, чи бійчиня інформаційного фронту – на вагу золота.

Проєкт «Ворожі ІПСО. Як виявити та протистояти?» відбувається в межах реалізації проєкту #ZMINA_2_0 “Субгранти для культурних проєктів” фонду ІЗОЛЯЦІЯ за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст публікації є виключною відповідальністю ФОП Яремчук М.В. і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.