Головна Новини На Тернопільщині дуже сумлінні споживачі газу

На Тернопільщині дуже сумлінні споживачі газу

газ

Одна частина областей доволі непогано розраховується, інша – дуже погано. Наприклад, Тернопільська область – 28 % розрахунків за газ, Кіровоградська – 33%, Херсонська – 45% тощо. З всієї кількості областей 80% загального боргу теплопостачальних підприємств сконцентровано в Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Одеській областях та місті Києві.

Підприємства теплоенергетики та теплоцентралей заборгували за спожитий природний газ понад 21 млрд гривень, з них 7,9 млрд гривень – борг населення за теплову енергію та централізоване гаряче водопостачання .

«Ми розділяємо джерела погашення боргів за газ по різниці в тарифах підприємств, по пільгах і субсидіях, а також по заборгованості бюджетних установ на теплову енергію. Це 38 % від боргу за спожитий природний газ. Решта 62 % це зона відповідальності теплопостачальних підприємств, а саме робота з боргами населення та комерційних споживачів», – зауважила директор Департаменту.

Вона нагадала, що на початку минулого року, за поданням Мінрегіону, Урядом було прийнято постанову «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти», збільшивши термін попередньої оплати до 6 місяців.

«Це було зроблено для того, щоб органи місцевого самоврядування мали можливість проводити розрахунки. На жаль, цей механізм не використовується. І на сьогодні заборгованість державного і місцевого бюджету складає 2,3 млрд гривень», – відмітила Наталія Хоцянівська.

В минулому році залишились не використаними майже 1 млрд гривень коштів на відшкодування різниці в тарифах. На переконання директора Департаменту, це був реальний ресурс для того, щоб провести розрахунки за спожитий природний газ з НАК Нафтогазом.

Наталія Хоцянівська звернула увагу на значне зростання заборгованості населення за теплопостачання.

«З початку року приріст склав 1,1 млрд гривень і досягнув майже 8 млрд гривень. По окремих областях рівень розрахунків за природний газ залишається низьким, попри не поганий рівень розрахунків населенням», – підкреслила вона.

«Стосовно розрахунків підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за спожиту електроенергію, то за три місяці 2016 року підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства відпущено електроенергії на суму 1,3 млрд гривень. Сплачено 860 млн гривень або 68%. Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то це кращий показник. (відповідний період 2015 року 40,4%). Але цей показник погіршився порівняно з річним показником. Рівень розрахунків за рік за електроенергію склав 103%», – зазначила директор Департаменту.

Станом на 1 квітня поточного року 11 областей забезпечили рівень розрахунків більше ніж на 100%.

«Це не поганий результат. Черкаська, Тернопільська, Івано-Франківська, Хмельницька, Запорізька, Чернігівська, Сумська і Львівська області мають високий рівень розрахунків. Однак, такі потужні регіони як Донецька, Луганська, м. Київ, Харківська область мають дуже великі борги», – підсумувала Наталія Хоцянівська.