Головна Новини На Тернопільщині директорка сільської школи вишила з бісеру карту України

На Тернопільщині директорка сільської школи вишила з бісеру карту України

Вишити карту України давно мріяла чудова майстриня-вишивальниця, жителька Мшанця Галина Левицька. І ось ця довгоочікувана мрія здійснилася! Яскрава, самобутня, незвичайна робота п. Галини тепер прикрашатиме Мшанецьку загальноосвітню школу І-ІІ ступенів, де вона працює директором.

Вишивала з дитинства

До цієї справи п. Галину, як і її сестру-майстриню Ольгу, долучила матуся. І тепер і вони, і члени родини з великим захопленням займаються народною творчістю. Декілька років тому на день міста Теребовлі їх нагородили пам’ятним знаком «Талановита сім’я». Деякий час п. Галина працювала у Теребовлянському будинку дитячої творчості, передавала свої вміння з бісероплетіння, в’язання, вишивання дітям. Чудово вишиває і її дочка Наталя, навіть син Павло. Роботи Галини Ігорівни можна було побачити на відзначенні Днів села у Машанці. Вишиває майстриня і сорочки, і рушники, і картини здебільшого для себе. Свої роботи, як каже, не любить продавати, а швидше дарувати. У школі, де вона директорує, створюється куточок духовності, в якому чільне місце вже зайняла її картина «Образ Ісуса з дітьми». З часом тут з’явиться і вишита майстринею молитва «Отче наш…». А ось вишиту бісером карту України планує розмістити у своєму кабінеті, адже Галина Ігорівна ще й викладає образотворче мистецтво учням, щедро ділячись своїми навичками і талантом з дітьми. У її планах – вишити герб України.

Ідея виникла давно

Ідея вишити карту України носила у серці давно. Ще, працюючи у будинку дитячої творчості, Галина Ігорівна мала можливість взяти участь у творчому конкурсі і разом з дочкою Наталею вишити карту Тернопільщини, яку відправили у Київ. «Звичайно, за це отримали нагороди, та, – зізнається майстриня, – чомусь було шкода віддавати свою роботу, в яку вклали і серце, і душу. Хотілося, щоб вона залишилася вдома і прикрашала патріотичний куточок в якомусь закладі. Ця думка не давала спокою довгий час. Якось дочка показала в інстаграмі вишиту бісером карту України. Я й вирішила спробувати вишити карту своєї батьківщини. Почали цікавитися, де взяти екскіз, знайшли один варіант, та він він виявився дуже дорогим, коштував 1,5 тисячі гривень. На поміч прийшла сестра Оля, яка, крім рукоділля, займається ще й інтернет-продажем і має тісні зв’язки із фірмою-розробником вишиваних виробів «Virena». Саме вона зініціювала, щоб там розробили схему вишиваної карти України. Тож через деякий час я змогла придбати у «Virenі» цю заготовку. Купила її за 650 грн ще влітку минулого року, а почала вишивати у грудні».

Вишивалося легко, з молитвою і вірою в Перемогу

До роботи майстриня взялася 14 грудня, а закінчила її в останній день минулого року. Вишивалося легко і швидко з молитвою і вірою у Перемогу, з думками про рідну батьківщину, її захисників. Працювала після роботи і аж до глибокої ночі. А почала вишивати карту не в алфавітному порядку назв областей, як запропонували розробники, а зі своєї рідної Тернопільщини. Тепер цю незвичайну вишивану карту слід підклеїти на відповідну основу і можна вішати на стіну або розкладати на стіл.

А своє найбільше бажання, як і усіх нас, п. Галина висловила такими словами:

«Дай, Боже, щоб в недалекому майбутньому на нашу землю прийшла така довгоочікувана Перемога, щоб всі захисники повернулися живі і здорові додому, а наша країна стала вільною. І щоб було так, як на цій карті: кожна область особлива, неповторна, зі своїм колоритом, але разом – це велика, красива, мужня, нероздільна країна, якою захоплюється весь світ!». Хай так і буде!

Наталя БОЙЧУК, газета “Воля”