Головна Новини На Тернопільщині гостро нависла проблема зі сміттям

На Тернопільщині гостро нависла проблема зі сміттям

1 вересня усі ми відсвяткували День знань та початок нового навчального року. На жаль, у цей день, окрім позитивних емоцій, жителі нашого міста відчули певну тривогу, адже загострилася одна з основних проблем населеного пункту – вивіз твердих побутових відходів (ТПВ).
Варто зазначити, що проблема збору та утилізації ТПВ не є новою для нашого міста у зв’язку з тим, що на території Бережанської міської ради немає паспортизованого сміттєзвалища.
Протягом 8 років міська рада неодноразово зверталася до Бережанської РДА щодо надання земельної ділянки для влаштування полігону ТПВ, але не отримала жодної позитивної відповіді. Аналогічні звернення направлялися і до Курянівської сільської ради, але також отримано відмову.
У серпні 2010 року Бережанською міською радою укладено договір із ТзОВ «Компанія «Еко-Інвест» про надання послуг зі збору, вивезення та утилізації твердих, великогабаритних та ремонтних (будівельних) побутових відходів із території Бережанської міської ради, утримувати її у відповідності до вимог Закону України «Про відходи» та «Санітарних правил утримання території населених місць» № 4690-88 від 05.08.1988 р.
ТзОВ «Компанія «Еко-Інвест» вивозила ТПВ на непаспортизоване сміттєзвалище в урочищі «Бізятин», що знаходиться на території Курянівської сільської ради.
До слова, проектом районного планування Бережанського району, Тернопільської області (інститут «УкрНДПІЦИВІЛЬСІЛЬБУД» м. Київ, 1990 рік) місце розташування сміттєзвалища визначено на території Курянівської сільської ради.
Рішенням тринадцятої сесії Курянівської сільської ради від 22.11.2016 р. № 96 «Про ліквідацію звалища твердих побутових відходів» Бережанській міській раді заборонено вивезення ТПВ на сміттєзвалище в урочищі «Бізятин» з 1 вересня 2017 року .
На сьогодні Бережанська міська рада докладає максимум зусиль, щоб вирішити проблему з вивезенням та утилізацією ТПВ. Так, 7 вересня 2017 року черговий раз було надіслано офіційного листа на ім’я голови Бережанської районної державної адміністрації Володимира Петровського з проханням створити комісію для визначення місця розташування та площі земельної ділянки для влаштування полігону твердих побутових відходів на території Бережанського району у зв’язку з відсутністю таких місць на території Бережанської міської ради.
На І засіданні X сесії Бережанської міської ради VІІ скликання розглядалося питання щодо погодження БМКП «Господар» надання дозволу на складання проекту землеустрою для відведення в постійне користування земельної ділянки орієнтовною площею 5,0 га для будівництва та експлуатації об’єктів поводження з побутовими відходами в урочищі Вище очисних. Оскільки територія урочища знаходиться за межею м. Бережани, дозвіл на складання проекту землеустрою надає Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області.
Надіємося, що наші звернення будуть розглянуті та отримають позитивне вирішення, що дасть змогу збудувати паспортизований об’єкт поводження з ТПВ.

За інформацієї Бережанської міської ради