Головна Новини На Тернопільщині горіли післяжнивні залишки на площі 1 га

На Тернопільщині горіли післяжнивні залишки на площі 1 га

19 серпня о 16:00 черговим караулом 4-ї державної пожежно-рятувальної частини 3-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління ліквідовано пожежу післяжнивних залишків на площі 1 га, що виникла на полі в селі Стриївка Збаразької територіальної громади Тернопільського району. Причина виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюються.

На сьогоднішній день гостро стоїть питання значної кількості пожеж, котрі виникають внаслідок спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття. Це призводить до знищення біорізноманіття,  тваринного світу, виникає загроза виникнення пожеж у полезахисних лісових смугах, лісах, а іноді й травмування або загибелі людей.

При спалюванні стерні, соломи та поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту. Разом зі стернею вогонь знищує  біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур’яни.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання післяжнивних залишків призводить до цілої низки небезпек. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів. Дим від вогнищ у туманні дні може утворювати смог і надовго зависати в повітрі. У цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини. У 90% випадків причина виникнення лісових пожеж – людина, яка необережно поводиться із вогнем, не звертає уваги на необхідність суворого дотримання правил протипожежної безпеки. Також одним із небезпечних чинників, які можуть спричинити пожежу, є дитячі пустощі з вогнем.

ГУ ДСНД України в Тернопільській області застерігає громадян, які через свою недбалість можуть понести кару, адже Кримінальним Кодексом України передбачено кримінальну відповідальність за знищення майна внаслідок пожеж.

Давайте пам’ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!

Окремо звертаємось до громадян, керівників сільгосппідприємств та організацій, фермерів і власників приватних господарств із проханням припинити спалювати стерню і використовувати сучасні методи її прибирання! Дотримуйтесь вимог правил пожежної безпеки під час зберігання зібраного врожаю. Адже незначне займання може спричинити виникнення масштабної пожежі та, як наслідок, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв. Дбайте про стан навколишнього середовища! Адже знищення стерні – це, водночас, знищення флори і фауни громади. Агрономи стверджують: разом зі стернею вогонь знищує безцінну мікрофлору полів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки.

При виявленні пожежі – не впадайте в паніку та не приймайте поспішних, необдуманих рішень, а негайно телефонуйте за номером «101».