Головна Новини На Тернопільщині в селі відкрили сучасну обсерваторію

На Тернопільщині в селі відкрили сучасну обсерваторію

22 грудня 2017 р. у Лозівській школі був важливим днем для вчителів, школярів та Байковецької об’єднаної територіальної громади – завдяки співпраці Байковецької ОТГ та Агенства США з міжнародного розвитку за програмою ”Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (USAID DOBRE) мрія про першу сільську автоматизовану шкільну обсерваторію втілюється в реальність. Ідейним натхненником будівництва обсерваторії став вчитель фізики та астрономії НВК «Лозівська загально-освітня школа I-III ст. – ДНЗ» Михайло Шемеля, технічною базою опікувався любитель астрономії Сергій Вербицький. За словами заступника директора програми USAID DOBRE Юлії Єсмуханової, Байковецька ОТГ напрямом спільної з ними роботи обрала покращення освітніх послуг, що передбачає й придбання обладнання для шкіл. Як зазначив голова Байковецької об’єднаної територіальної громади Анатолій Кулик, ми перші серед сільських громад відкриваємо таку обсерваторію, це лише перший крок.
Декілька місяців тому був закладений фундамент і розпочалося будівництво башти обсерваторії. 21 грудня ц.р. привезли купол, діаметр якого 3 метри. Під таким куполом можна розмістити практично будь-який телескоп діаметром до 400 мм. В башті обсерваторії малі і дорослі любителі астрономії матимуть змогу роздивлятися небесні тіла. На висоті 2х метрів від фундаменту на бетонному перекритті стоятиме головний телескоп. Ще один телескоп «Селестрон» з монтуванням будуть виносити перед обсерваторією під час візуальних спостережень. Як зазначив Михайло Шемеля, тепер можна вивчати небесні тіла не тільки завдяки комп’ютерній техніці, але й маючи прилади для безпосереднього спостереження в реальному часі. Дивитися на астрономічні об’єкти через головний телескоп можна буде й віддалено, наприклад, з кабінету фізики.
Щиро тішить можливість подивитися у справжній телескоп у справжній обсерваторії школярів Лозівської школи. Саме для них передбачені заняття в астрономічному гуртку. Залюблені у космос також мали змогу роздивитися зблизька планети, галактики, туманності, помилуватися астропейзажами. Для них були представлені роботи астрофотографів Тернопільщини – Товариства астрономів Тернопільського району «Небозвід» та клубу любителів астрономії «ТерАстро».
Розвиток астрономічної науки, інтерес до якої продовж останніх років пожвавився, потребує не лише теоретичної бази, але й сучасної практичної платформи, на якій могли б здійснюватися спостереження. Стимулювання освітніх програм у цій галузі науки сприятиме формуванню передумов для зростання покоління майбутніх науковців.

Таня Свинарик-Іващенко