Головна Новини На Тернопільщині в дитини підозрюють сибірку

На Тернопільщині в дитини підозрюють сибірку

ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України” повідомляє, що 29 жовтня в одному з районів Тернопільщини в дитини запідозрено захворювання сибірською виразкою.

З метою локалізації й ліквідації вогнища інфекційного захворювання, розпочато епідеміологічне розслідування та організовано комплекс протиепідемічних заходів.

Відібрано матеріал для лабораторних досліджень, які проводяться в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ “Тернопільський ОЛЦ МОЗУ” та референс-лабораторії з дослідження особливо небезпечних патогенів ЦГЗ м.Києва.
За їх результатами відповідно буде підтвердження чи спростування діагнозу.
Епідрозслідування триває. Деталі буде оприлюднено згодом.

“Референс-лабораторією проведено дослідження клінічних зразків хворої з попереднім діагнозом “Сибірка, шкірна форма, середньої тяжкості?”, що були надіслані Тернопільським лабораторним центром МОЗ України, та за отриманими результатами лабораторних досліджень специфічних фрагментів ДНК-бактерії Bacillus anthracis захворювання не виявлено”, – йдеться у повідомленні Центр громадського здоров’я України.

Довідково

Сибірська виразка або сибірка – небезпечна інфекційна хвороба, збудником якої є бацила Bacillus anthracis. Входить в групу інфекційних захворювань, збудники яких паразитують в організмі тварин.

Збудник хвороби може існувати у вегетативній і споровій формі. Особливо небезпечною вважається спорова форма. Справа в тому, що вегетативна форма бактерії поза організму людини або тварини швидко гине. Спори можуть зберігатися в ґрунті десятками років.
Передача інфекції відбувається контактним шляхом від тварини до людини або навпаки.
Важливо!
Від людини до людини сибірка не передається!