Головна Новини На Тернопільщині віряни ходили вулицями міста з прапором армії “ДНР”

На Тернопільщині віряни ходили вулицями міста з прапором армії “ДНР”

Скандал навколо Хресної ходи паломників УПЦ МП до Почаївської лаври набирає обертів. Окрім футболок з написами, які закликають готуватись до війни, в натовпі помітили православний прапор під яким воюють бойовики так званої “ДНР”. Про це на сторінці у Facebook написав користувач Дмитро Полюхович.

Він виклав фотографію з ходи, де можна побачити прапор із зображенням Спаса Нерукотворного. Його у 2014 році освятили в Донецьку терористи, як символ. Дмитро додав посилання на сторінку російської правозахисниці Анни Кисличенко в “Живому журналі”.

У 2014 році Анна написала, що “Маргарита Зайдлер, співробітник “інформаційної служби штабу Народного Ополчення ДНР”, надіслала невелику статтю.

“Радісно, що наші воїни будуть воювати під прапором Ісуса Христа! Маленька стаття про радісну подію” – написала Маргарита.

Зокрема, у дописі Анни йдеться про те, що у Донецьку освятили прапор з образом Нерукотворного Спаса для “Армії Новоросії”.

“Прапор Спаса Нерукотворного – це древній прапор, з яким наші славні православні предки йшли в бій і захищали свою Батьківщину. Вони не шкодували віддати життя своє зза Віру, Царя і Вітчизну! Цим прапором вони і перемогли ворогів – в основному татарів і західних окупантів, поляків і французів, наприклад”, – сказано у повідомленні.

“Під цим прапором воїни св. Димитрія Донського йшли на Куликове поле і перемогли численні війська Мамая. Під цим прапором російський народ здійснював мирні і ратні подвиги. Цар Іван IV (Грозний) у 1552 р пішов на Казань з прапорами з ликом Христа і звільнив його від татар”, – йдеться у матеріалі.

“Ось і нині західні окупанти зазіхають на наші землі, на наші життя, на жінок і дітей. Бо довга рука США і Євросоюзу діє через укро – фашистів. І вірю, знову ми переможемо наших ворогів прапором Господа і Бога нашого Ісуса Христа! Радісно, ​​що наші воїни будуть воювати відтепер під цим прапором. Це, можна сказати, втілення слів афонського старця схіархімандрита Рафаїла (Берестова): «Ополченці воюють за Христа і з Христом», – пише автор.

19 липня в Донецьку священик УПЦ МП звершив чин освячення великої кількості цих прапорів для “Армії Новоросії”.

У храмі в центрі міста зібралися бійці так званого “ополчення”. Був присутній і особисто “начальник Політуправління Армії Новоросії” Ігор Борисович Іванов, і “радник з питань інформації та політики Міністра Оборони” Ігор Михайлович Друзь.

“Після освячення прапорів священик благословив усіх бійців на перемогу над фашистами, говорив коротку проповідь на підтримку бійців. Закінчив він свою проповідь такими словами: «Наше дело правое! Победа за нами, враг будет разбит!», – завершила російська правозахисниця.

Футболки з написами, які закликають готуватись до війни, паломникам роздали організатори – представники Кам’янець-Подільської єпархії УПЦ МП. Про це “Релігійній правді” повідомило джерело в місцевих правоохоронних органах.

Користувачі соцмереж  помітили десятки чоловіків, які прямували до Почаївської лаври з учасниками Хресної ходи УПЦ Московського Патріархату. Bсі вони були одягнені в чорні футболки, написи на яких закликають готуватись до війни.

Як зазначило джерело “РП”, чоловіки пояснили, що “футболки видавали організатори ще на початку ходи”.

“Організатори ходи – Кам’янець-Подільська єпархія УПЦ МП. Поки знаємо, що це так звані “православні хрестоносці”. Футболки їм видали ніби для того, аби виділити їх з загальної маси. Свою причетність до якихось організацій ці чоловіки заперечують, – каже співрозмовник. – Для несення хреста, а це близько 300 кілометрів, підбирали міцних молодиків з різних приходів. Через це і виникло загальне враження про спортсменів. Усі вони жителі Хмельниччини”

Відомо, що правоохоронці вже провели профілатктичні бесіди. Цим прочанам також порекомендували змінити одяг.

Про це на Фейсбуці написав депутат Почаївської міськради Тарас Паляниця.

«В місті Почаїв, Тернопільської області Почаївською міською радою встановлена новітня система відеоспостереження та відеофіксації “Безпечне місто”, що дозволяє покривати відеокамерами всю центральну частину міста та інші велелюдні місця.

Почаївська міська рада постійно співпрацює з правоохоронними органами, Службою Безпеки України, іншими установами та організаціями задля запобігання поширенню ідей “руского міра” на території Почаївської міської об’єднаної територіальної громади», – написав депутат.

«За наявною у мене інформацією особи, зображені на фото, були встановлені відповідними службами та структурами 25.08.2018 р. (в день поширення цієї інформації). З ними проведено “відповідні бесіди” та рекомендовано змінити свою “форму одягу”. Порушення чинного законодавства у даному випадку відсутнє, оскільки на футболці було процитовано напис із Біблії.

І СБУ і МВС і органи місцевого самоврядування зараз працюють заради цілісності та єдності України. Про це не завжди пишуть, не повсюди говорять та інколи не висвітлюють, але ми пройшли весну 2014го року… зробили висновки. Навчилися. Працюємо!!!

Все буде Україна!», – зазначив Тарас Паляниця.