Головна Новини На Тернопільщині відмітили Свято старого замку (фото)

На Тернопільщині відмітили Свято старого замку (фото)

У неділю, 25 червня, у Скалаті Підволочиського району відбулося Свято старого замку. Даний захід організований за сприяння національного заповідника «Замки Тернопілля», Тернопільської облдержадміністрації, Підволочиської райдержадміністрації та Скалатської об’єднаної територіальної громади.

Як зазначив під час святкування головний спеціаліст відділу туризму Тернопільської ОДА Ростислав Яцків, на Тернопільщині вже другий рік поспіль проводять такі фестивальні заходи, як свята замків. Вони спрямовані на те, щоб продемонструвати багатство області, збережене у вигляді старовинних замків.

«Власне, проведення Свята замків було ініційовано головою Тернопільської ОДА Степаном Барною і в області дана ініціатива користується популярністю. Цього року задля різноманіття ми ще й змінили деякі локації. Наприклад, ввели таку локацію як замок у Скалі-Подільській. Очікуємо, що жителі Борщівського району також підтримають дане нововведення», – зазначив Ростислав Яцків.

При цьому, як зауважив заступник генерального директора з наукової та культурно-просвітницької роботи національного заповідника «Замки Тернопілля» Руслан Підставка, Скалатський замок з 2001 року входить до складу нацзаповідника. Тоді ж був створений Скалатський замковий відділ і тоді ж розпочався процес спершу ліквідації аварійного стану замку, а потім невеликими темпами почали реставрувати чотири вежі замку.

«Було виконано перекриття обох веж, бо без цього втрачається весь сенс реставрації. Крім того, до святкування 500-річчя Скалата було повністю введено в експлуатацію дві вежі – північну та східну, які пристосовані до туристичної діяльності, адже там розміщені експозиції різного напрямку та різного планування. Наразі триває процес реставрації і пристосування південної вежі. Гадаю, що невдовзі за ініціативи дирекції заповідника «Замки Тернопілля» та обласної адміністрації там буде розміщено археологічний музей, адже у нас уже накопичилося багато археологічного матеріалу, який потрібно представити для загального огляду», – наголосив Руслан Підставка.

За інформацією oda.te.gov.ua