Головна Новини На Тернопільщині відзначили 20-ліття Музейно-меморіяльного комплексу ім. Патріарха Йосифа Сліпого

На Тернопільщині відзначили 20-ліття Музейно-меморіяльного комплексу ім. Патріарха Йосифа Сліпого

15 вересня, у Заздрості (Теребовлянщина) пройшли урочистості з нагоди відзначення 20-ліття Музейно-меморіяльного комплексу (ММК) «Рідна хата» ім. Патріарха Йосифа Сліпого. Панахиду за упокій бл. п. Патріарха та фундаторів ММК відслужив владика Теодор (Мартинюк), єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ, у співслужінні духовенства.

Відтак, відбувся круглий стіл «Музейно-меморіяльний комплекс «Рідна хата»: Патріарх-історія-сьогодення», модератором якого була Оксана Кобулей, член Дирекції Релігійного Товариства українців-католиків «Свята Софія» США. Вона зачитала привіт до учасників святкувань від Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука). Він зокрема зазначив: «20 років тому, 13 вересня 1998 року, у його родинному обійсті було відкрито Музейно-меморіальний комплекс, який став своєрідним символом повернення Блаженнішого до рідного дому після довгих років ув’язнення та вигнання. Сьогодні важко уявити собі карту Української Греко-Католицької Церкви без цього осередку, адже діяльність Релігійного Товариства українців-католиків «Свята Софія» США тісно пов’язана саме із Музейно-меморіальним комплексом». Глава Церкви побажав, аби «наступні десятиліття праці Музейно-меморіального комплексу будуть плідними та багатими в успіх. Бажаю працівникам та гостям сьогоднішіх урочистостей завжди мати перед очима життєвий подвиг Ісповідника Віри Патріарха Йосифа Сліпого як взір безмежної любові до Всевишнього та свого народу!»

У своєму слові до присутніх владика Теодор підкреслив родинну атмосферу, яка панує в Музейному комплексі: «Ми усі почуваємося у Заздрості немовби вдома. Нехай цей дух батьківської опіки Патріарха Йосифа завжди витає тут, адже це місце має усі завдатки для того, щоби бути справді знаковим».

Голова Теребовлянської районної державної адміністрації зазначив, що «до цього місця тягнеться багато молоді, яка бере за приклад особу Патріарха Йосифа». Очільник району, до складу якого входить село Заздрість, передав в дар Музею комплект книг та дисків про Теребовлянщину. Член Спілки філателістів України Андрій Пилюх презентував ювілейний конверт і поштовий штемпель, виготовлені з нагоди 20-ліття Музейно-меморіяльного комплексу. Церемонію погашення провели: Владика Теодор, Юрій Ништа, Ірина Іванкович та Андрій Пилюх.

У своїй доповіді «20 років діяльности Музейно-меморіяльного комплексу: від витоків до сучасности» І. Іванкович зупинилася на головних подіях та ключових особах у житті ММК. Вона зокрема підкреслила великий внесок д-р Романи Навроцької у виконанні волі Патріарха Йосифа: «Ще в 1974 році Блаженніший виразно сказав: «Як прийде час, відкупіть мою родинну хату в Заздрості, – а потім побачите, що зробите». Після відповіди-згоди, витягнув нагрудну панагію і просив присягнути. Це нас зобов’язує, це – заповіт», – писала у 1995 році д-р Романа Навроцька, яка, очоливши після смерти Патріярха Йосифа Сліпого Релігійне Товариство українців католиків «Свята Софія» у США, доклала усіх зусиль, аби виконати останню волю Ісповідника Віри. Відтак, зродилась ідея створити там Музейно-меморіяльний комплекс, а втіленням її у життя зайнялася особисто саме д-р Романа Навроцька». Присутні мали нагоду переглянути відео сюжет з 1996 року, у якому д-р Навроцька ділиться споминами та спостереженнями про особу Патріарха Йосифа Сліпого.

повідомляє прес-служба Товариства «Свята Софія» США