Головна Новини На Тернопільщині вшанували жертв молотківської трагедії

На Тернопільщині вшанували жертв молотківської трагедії

29 квітня, у селі Молотків Лановецького району вшанували пам’ять 617-ти місцевих мешканців, яких 75 років тому жорстоко вбили нацисти. Про криваві події 1943 року сьогодні нагадують меморіальний комплекс «Молотківська трагедія», пам’ятний знак «Кузня», де живцем спалили 16 молотківчан і «Стіна пам’яті», на якій викарбувані імена закатованих людей.

У той трагічний день також обірвалося життя 92 маленьких українців. Разом з місцевими мешканцями розділили скорботу і вшанували жертв «Молотківської трагедії» представники влади, духовенства, та військовослужбовці.

«Це була відплатна акція за дії збройного українського підпілля проти нацистів. Також тодішні події є відповіддю багатьом агітаторам Кремля про те, що Українська повстанська армія мала якийсь колабораціонізм спільно з гітлерівцями. Для окупантів завжди пріоритетним було знищення національно-визвольного спротиву українців за свою державність. Потрібно пам’ятати, що відсутність державності призводить до таких кривавих подій, до світових війн, голодоморів і українці зараз як ніколи повинні, враховуючи уроки минулого, берегти свою державу. Не давати жодним провокаторам розхитувати її єдність», – наголосив Юрій Юрик.