Головна Новини На Тернопільщині впроваджують практику патронатних сімей

На Тернопільщині впроваджують практику патронатних сімей

Тернопільський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розпочав впровадження нової форми сімейного виховання, що називається патронатною сім’єю (в Україні в цілому такий експеримент стартував подекуди ще кілька років тому).
Мета — забезпечення захисту прав дітей, які з певних причин не мають можливості проживати разом iз батьками чи законними опікунами. Передбачені, зокрема, тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання її батьками складних життєвих обставин, пише Україна Молода.
Патронатними вихователями можуть бути громадяни України від 35 до 65 років, які пройшли спеціальний курс підготовки, здорові, і мають позитивний досвід виховання дітей та відповідні житлові умови ( хто таким вихователем бути не може — детально описано у статті 212 Сімейного кодексу України).
Обов’язки патронатного вихователя: забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням, створити умови для навчання та розвитку, співпрацювати з батьками чи іншими законними представниками дитини та сприяти її спілкуванню з ними, крім особливих випадків, приміром, позбавлення батьківських прав.
Щодо того, хто може бути влаштований в патронатну сім’ю, то це покинуті чи знайдені діти, малюки, залишені в пологовому будинку чи іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; діти, чиї батьки зникли безвісти; діти з сімей, в яких існувала загроза їхньому життю та здоров’ю, а також діти, чиї батьки звернулися з відповідною заявою у зв’язку зі складними життєвими обставинами.
Термін перебування дитини в патронатній сім’ї, згідно із законодавством, не має перевищувати трьох, а в особливих випадках — шести місяців.
Упродовж цього часу держава повинна щомісячно виділяти на утримання кожної дитини кошти у розмірі двох прожиткових мінімумів.
Оплата праці патронатних вихователів здійснюється окремо і становить: у період перебування дитини у сім’ї — 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а у період між влаштуванням дітей — 1,5 такого прожиткового мінімуму. При влаштуванні 2 і більше дітей, малюків віком до 1 року, неповноліт­ньої вагітної чи дитини з ВІЛ грошове забезпечення збільшується.
До речі, розвиток мережі патронатних сімей передбачений і проектом «Розробка та впрова­дження регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів для дітей)», реалізація якого розпочалася на Тернопільщині в січні цього року за участі Міжнародної благодійної організації Партнерство «Кожній дитині».
На сьогодні в області функціонує 19 інтернатів, де перебуває 2575 дітей, і майже 95 відсотків з них не мають батьків.
Світлана Мичко