Головна Новини На Тернопільщині викопують масові поховання солдат

На Тернопільщині викопують масові поховання солдат

Кілька місяців тому біля діючого кам’яного кар’єра на горі Лисоня (територія Шибалинської сільради) робітники побачили людські черепи. Краєзнавці, представники влади й громадськості вирішили запросити групу спеціалістів для проведення розкопок. І недарма – працівники меморіально-пошукового комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» із представниками ДП «Охоронна археологічна служба України «Подільська археологія» м. Тернопіль виявили масове захоронення вояків часів Першої світової війни.

У чотирьох двошарових «братських» могилах під час розкопок, що проводились археологічним способом і тривали тиждень, починаючи з 29 серпня, знайшли останки більше 60 солдатів трьох армій – австрійської, німецької та російської. Працівники комунального підприємства «Доля», зокрема заступник керівника підприємства Володимир Харчук, Остап Козак, Ярослав Дупелич, Михайло Возняк, Валерій Білик зі Львова щодня докладали максимум зусиль, щоби процес ексгумації пройшов вдало, щоб останки тіл не розсипалися, щоб не залишилась у землі жодна кісточка тих молодих хлопців і дорослих чоловіків, які проливали в боях свою кров на Лисоні 101 рік тому, у серпні-вересні 1916 року. А серед них було чимало українців. Як відомо, воювали вони у всіх трьох арміях.

Неможливо без хвилювання оглядати цілі й пошкоджені черепи, окремі кістки та їх фрагменти, натільні хрестики, медальйони, монети, підкови, підошви чобіт, снаряди, гільзи, залишки посуду, військової амуніції, серед якої пряжки, чимало гудзиків… На думку істориків, тіла солдатів були закопані в траншеї під час так званого «санітарного», тимчасового захоронення. Та волею долі їм довелося тут пролежати більше ста років. На жаль, ідентифікувати останки солдатів, мабуть, не вдасться.

До пошуковців навідувались і надавали допомогу представники місцевої влади, поліції, служби надзвичайних ситуацій, інших організацій, зокрема Тернопільського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації воїнів-афганців «Закінчимо війну», Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини, дочірнього підприємства «Об’єднана археологічна служба України «Подільська археологія», краєзнавці, жителі Бережан і навколишніх сіл. 31 серпня з пошуковцями поспілкувався голова райдержадміністрації Володимир Петровський, який розповів про воєнні події сторічної давності на «стрілецькій Голгофі» – Лисоні, запеклі бої між російською армією з одного боку та австро-угорсько-німецькими військами з іншого, про «кривавий тан» і героїчний здвиг УСС.

Про те, чи молились над тілами цих загиблих вояків військові капелани, ми не знаємо. Після завершення ексгумації віднайдені останки планують із військовими почестями, за християнським звичаєм, перепоховати на старому цвинтарі у Бережанах, у районі меморіалу полеглих у Першій світовій війні. Це буде данина шани героїчним подвигам воїнів, котрі проливали тут свою молоду кров за рідну землю.

А скільки ж ще в землі лежить останків солдатів різних воєн, жертв тоталітарних систем, що чекають своїх пошуковців, належного поховання?! Скільки вже полягло й пропало безвісти наших мужніх воїнів у нинішній жорстокій війні на сході України! Молімось, щоб усі війни та конфлікти назавжди припинились. Молімось за перемогу українських вояків над злісним ворогом, за те, щоб наступив довгожданий мир на нашій квітучій землі.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани, Золота пектораль