Головна Новини На Тернопільщині браконьєрам одне новорічне дерево обійшлося у 440 гривень

На Тернопільщині браконьєрам одне новорічне дерево обійшлося у 440 гривень

    Державні підприємства Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства протягом ялинкової кампанії реалізували 4212 новорічних дерев. Про це поінформував головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства, охорони і захисту лісів Тернопільського ОУЛМГ Андрій Маланчук.

Найбільше реалізували Бережанське лісомисливське – 1011 новорічних дерев та Бучацьке лісове (1000) господарства, чим виконали планові показники з реалізації хвойних.

За результатами реалізації середня сформована ціна новорічної ялини становила 58,3 гривні, що більше відповідного минулорічного показника (51 грн) на 7,3 гривні. Сума реалізації становить майже 250 тисяч гривень.

У передноворічний період здійснювалися рейди з охорони хвойних насаджень, якими виявлено 16 незаконно зрубаних ялин, про що складено протоколи про адмінпорушення та накладено штрафів у сумі 1360 гривень. Крім того, нараховано розмір шкоди, заподіяний лісовому господарству, який становить 5678 гривень. Збитки повністю відшкодовано порушниками лісового законодавства. Фактично одному лісопорушнику одне хвойне деревце обійшлося у майже 440 гривень.

Всього ж здійснено 59 рейдів, у яких брали участь 201 особа, із них 182 – державна лісова охорона та 18 – працівники поліції та один представник ЗМІ.

До слова, площа наявних шкілок новорічних ялин по Тернопільському ОУЛМГ, де хвойні породи дерев вирощують спеціально для реалізації у передноворічний період, становить 97,24 гектари. 115,1 тисяча штук – готові до реалізації, 394,1 тисяча – перебуває у стадії вирощування. Із них 373,3 тисячі – ялина європейська (смерека – прим.) та 20,8 тисяч – сосна звичайна. Враховуючи збільшення попиту на сосну звичайну, підприємства збільшуватимуть обсяги її вирощування.