Головна Новини На Тернопільщину їде Блаженніший Святослав щоб відкрити Меморіал пам’яті жертвам псевдособору

На Тернопільщину їде Блаженніший Святослав щоб відкрити Меморіал пам’яті жертвам псевдособору

Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Святослав приїжджає з візитом на Тернопільщину. 17 листопада в селі Мушкатівка Борщівського району відбудеться посвята та відкриття єдиного в Україні Меморіалу пам’яті жертвам псевдособору 1946 року. Псевдособор та хвиля терору, що прокотилася після нього, стали чорними сторінками історії нашої неньки-України. В роки більшовицького свавілля жорстока розправа над українською інтелігенцією, громадськими діячами та науковцями, поетами та письменниками, власне над всім, що уособлювало українську ментальність та культуру, не оминула і Українську Греко-Католицьку Церкву.

Більшовицька влада вбачала велику загрозу в діяльності церкви, яка за жодних обставин не бажала співпрацювати з терористичним комуністичним режимом і всіляко підтримувала своїх вірян у нелегкі для них часи. 8 березня 1946 року, на Святоюрській горі у Львові відбувся так званий псевдособор, на якому, за наказом Сталіна, була ліквідована Українська Греко-Католицька Церква. Псевдособор, по суті, узаконив репресії проти греко-католиків, тисячі священиків та вірних відіслали на заслання і кинули у тюрми. А Церкву насильно приєднали до Російської Православної. Не оминула лиха доля і священнослужителів Мушкатівської церкви Петра і Павла. Отців Всеволода Лещишина та Василя Білінського було заарештовано і засуджено за відмову перейти у московське православ’я.

І ось в 2016 році, через 70 років після цих сумних подій, Василь Чубак в пам’ять про всіх замучених священників і вірян на території церкви Св. Петра і Павла села Мушкатівка встановлює Меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року.
Фундатор та меценат проекту по допомогу в реалізації свого задуму звернувся до всесвітньо відомого митця, скульптора і художника Романа Романишина. Його виставки побували у найвідоміших виставкових галереях Європи та світу. Скульптури та картини Романишина експонувались у Норвегії, Німеччині, Швеції, США, Нідерландах, Великій Британії, Японії та Бельгії, чимало його робіт перебуває нині у приватних колекціях. Велика виставка його творів проходила в Тернополі в ТРЦ «Подоляни». «Я щасливий з того, що одне з творінь великого митця сучасності «Меморіал до 70-ти річчя псевдособору 1946 року» є в моїй рідній Мушкатівці. Це знак світлої пам’яті всім полеглим за віру та пересторога для майбутніх поколінь», – Василь Чубак.

Запрошуємо всіх бажаючих 17 листопада відвідати село Мушкатівка та спільно з вірянам, духовенством та Блаженнійшим Святославом помолитися за душі сотень тисяч страчених за Віру.