Головна Новини На Тернопільщину прилетіли перші лелеки (Відео)

На Тернопільщину прилетіли перші лелеки (Відео)

Лелеки повертаються. 19 березня, за народним повір’ям, бузьки прилітають з вирію. Перш ніж дістатися додому вони долають 10 тисяч кілометрів.

На дорогу, за словами орнітологів, лелеки витрачають майже два місяці. Перших птахів бачили в селі Ходачків. На одному з подвір’їв села Великий Ходачків до гнізда прилетіли лелеки. Сюди вони щороку повертаються з вирію. А восени разом з новим потомством відлітають на зиму до Південної Африки, повідомляє Тернопіль 1

Житель села Великий Ходачків Василь Кінь каже, що його тітка казала, що вони прилетіли ще 14 березня. Кожної весни прилітають до нас. Минулого року мали двоє малих, позаминулої було одне. Щось було несприятливе літо”, додає Василь. Щоправда, не в усіх гнізда вже заселилися бузьки. Деякі птахи напівдорозі додому.

Орнітологи кажуть, щоб повернутися додому вони долають 10 тисяч кілометрів. “Переважно лелеки зупиняються в населених пунктах і зустрічаються в місті Тернополі, де є сприятливі умови для них. Вони гнізда свої монтують на дахах, на якомусь підвищенні”, каже завідувач зоокутка парку “Топільче” Іван Кужда.

Якщо погода погіршиться і випаде сніг, лелекам стане непереливки. Вижити в таких умовах, без допомоги людей, їм складно, додає Іван Кужда. Окремі лелеки можуть затримуватися в дорозі аж до травня. Зазвичай, першим з’являється самець, а самиця найчастіше прилітає пізніше.

Оксана Смільська, Оксана Задорожна
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NYORJPn-Am4&w=560&h=315]