Головна Новини На тернопільських підлітків чатує нова небезпека

На тернопільських підлітків чатує нова небезпека

При поверхневому обшуку у шістнадцятирічного тернополянина нацгвардійці виявили поліетиленовий прозорий пакет з гранульованою речовиною чорного кольору.

За попередніми даними, це – насвай. Перевірка неповнолітнього тривала в присутності батька. Вміст пакетику направили на експертизу, а хлопця після документування відпустили.

Насвай не вважається наркотиком, хоча є небезпечним для здоров’я. За словами керівника управління протидії наркозлочинності ГУНП в області Михайла Димиди, оперативники уже неодноразово зверталися до міністерства, аби насвай внесли до розряду небезпечних наркотичних речовин. Михайло Димида стверджує, що кожен, хто починає з насваю, згодом може перейти до важчих наркотиків, пише газета Свобода

Найчастіше насвай купують школярі. Кульки суміші закладають під нижню губу, язик або за щоку. Проковтнуті слина чи крупинки зілля можуть викликати нудоту, блювання і пронос.

Правоохоронці радять батькам час від часу перевіряти своїх дітей, зокрема оглядати рот – якщо є подразнення, ранки, варто насторожитися.

Насвай – жувальна суміш з легким психотропним ефектом, до складу якої входять тютюн, вапно, курячий послід, олія, синтетичний клей і ще ціла низка небезпечних речовин – залежно від «виробника». Речовина з таким складом не може принести користі організму, а от нашкодити – легко. Неприємний запах з рота, псування зубів, головний біль, отруєння, виразки, пухирі на губах, зміни психіки, залежність – неповний перелік «бонусів» після вживання цієї суміші. Більш тривале вживання речовини може спричинити ще серйозніші проблеми аж до онкологічних захворювань. Боротися з цими наслідками доведеться довго, а от кайф від вживання насваю, який виявляється в легкій розслабленості та потемнінні в очах, триває лише 5-6 хвилин.

Визначити людину, яка вживає насвай, за візуальними ознаками практично не можливо. Ця речовина не потребує ні підшкірного, чи внутрішньовенного введення, ні ковтання. Це утруднює виявлення підлітків, які його вживають. Крім того, батьки, вчителі часто навіть не знають, як він виглядає. Тож у відділі комунікації ГУ НП в області закликають дорослих взяти до уваги цю інформацію й донести її до своїх дітей.