Головна Новини На Тернопіллі проведуть антикорупційну кампанію «КАТОК»

На Тернопіллі проведуть антикорупційну кампанію «КАТОК»

Громадська антикорупційна кампанія «КАТОК» розпочнеться на Тернопіллі у кінці серпня. Складатиметься вона із декількох етапів: тренінгу для антикорупційних громадських організацій, творчого конкурсу для дітей та молоді, ярмарку антикорупційних ідей. Проводять її творче об’єднання «Нівроку» та Коаліції громадських організацій «Тернопільський центр реформ». Фінансує проект Міністерство закордонних справ Данії.

«Ми займаємось питаннями антикорупції вже досить довгий час і зрозуміли, що методи покарання корупціонерів, на превеликий жаль, не дали бажаного ефекту, – каже Ольга Мазаєва, керівник проекту, представниця творчого об’єднання «Нівроку». – За скаргами, які ми подали до антикорупційних органів, реального результату ми не отримали, жоден чиновник, на якого ми подавали заяви за порушення антикорупційного законодавства, притягнутий до відповідальності не був. Розуміємо, що потрібно шукати інші методи боротьби. Тому вирішили звернутися до молоді, до дітей і шляхом виховання у них несприйняття корупції намагатися побороти знизу це явище в Україні. У цьому нас підтримала ПРООН, вони фінансують цей проект за сприяння Міністерства закордонних справ Данії. Сподіваємось, що місцева влада також підтримає нас у реалізації цього проекту, приєднається до наших заходів. Його мета – поширення ідей несприйняття корупції серед дітей, молоді, залучення влади до ідей несприйняття корупції через реалізацію проекту і широка інформаційна кампанія, яка буде сприяти вихованню ідей несприйняття корупції серед населення області.».

У кінці серпня представники «Нівроку» проведуть тренінг для антикорупційних громадських організацій під час якого розкажуть, як будувати і впроваджувати антикорупційні кампанії. На початку вересня пройде конкурс творчих робіт серед дітей та молоді. Після цього проведуть ярмарок антикорупційних ідей. За результатами ярмарку визначать 5 переможців, які запропонують найкращі ідеї. І ці ідеї будуть впроваджені антикорупційним організаціями, як на Тернопільщині так і за межами області.

«Стрижнем цієї антикорупційної кампанії  буде конкурс дитячих робіт, – зазначає Олександр Домбровський, керівник творчого об’єднання «Нівроку». – Хочемо поширити серед дітей та молоді ідею несприйняття корупції взагалі та через них донести ці ідеї до дорослих. Конкурс проходитиме в три етапи: у школах та ВУЗах будуть створені внутрішні конкурсні комісії, роботи будуть подаватися на їх розгляд. Буде визначено по три переможця в кожному навчальному закладі у двох номінаціях: малюнок та мала літературна форма. Ці роботи будуть передані до нашої конкурсної комісії, до якої ми плануємо запросити авторитетних осіб: громадських діячів, митців, літераторів, представників органів влади. Буде визначено по 10 переможців у  кожній номінації. Їхні роботи будуть опубліковані в альбомі. Плануємо презентувати його і нагородити переможців у стінах обласної адміністарції. За кошти проекту на основі кращих малюнків планується розробити соціальну рекламу, яку розмістимо на біг-бордах та сіті-лайтах області. Вона ж буде видрукувана на буклетах і стікерах, які будемо поширювати серед широкого загалу під час інших публічних заходів. Триватиме конкурс з 1 до 20 вересня, 20-22 вересня визначимо переможців, а в жовтні плануємо провести презентацію альбому і нагородження переможців. Діти та молодь отримають цінні подарунки.».

Керівник проекту Ольга Мазаєва також пояснила чому кампанію назвали «КАТОК».

«Це кампанія творчого осудження корупції, – каже вона. – Хочемо катком пройтися по питаннях корупції. Логотип кампанії буде у формі катка, зараз він на етапі розробки. Сподіваємось, що творчим катком нам вдасться принаймні, якщо не побороти, то знизити рівень корупції на кілька відсотків. Адже сьогодні Україна по індексу несприйняття корупції на останніх місцях серед країн СНД. Якщо Естонія є лідером, то Україна перебуває на 131 місці. А це проблема відсутності інвестицій, низького рівня життя громадян, економічного розвитку країни. Корупція не дає країні розвиватися. Поки це явище не буде зменшене, сподіватися на економічний ріст не доводиться.».