Головна Новини На Тернопіллі відкрили унікальну арт-резиденцію імені Назарія Войтовича

На Тернопіллі відкрили унікальну арт-резиденцію імені Назарія Войтовича

Шестеро молодих митців стали першими учасниками арт-резиденції імені Назарія Войтовича, що запрацювала у рідному селі Героя Небесної сотні – Травневому Збаразького району. Упродовж двох тижнів, із 2 до 16 червня молоді люди з Києва, Бахмута і Тернополя  роздумували над темою ревіталізації, тобто повернення життя. Результат роботи вони представили у живописі, фотографії, графіці, музиці та інших проектах.

«Упродовж двох тижнів учасники першої програми арт-резиденції у Травневому, Збаражі і Тернополі надихалися  Тернопільщиною і людьми, які є тим контекстом, у якому зростав Герой, – розповіла Людмила Ничай, куратор виставки «Ревіталізація». – Таким чином вони порефлексували в тому середовищі на тему ревіталізації. Чому ревіталізація була вибрана основним напрямком роботи? Це не основна тема кожного, це напрямок думок для того, щоб якісь конкретні об’єкти, людей, сенси переосмислити по-новому, по-сучасному, тим більше в країні відбуваються зміни після Майдану, які є новими на загально-українському рівні і зараз тема ревіталізації – це тренд.».

Арт-резиденція імені Назарія Войтовича – це проект, що є частиною всеукраїнської програми вшанування пам’яті героїв «Небесної Сотні» – «Відзнаки Героїв». Реалізували його за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», і завдяки співпраці та підтримці багатьох громадських організацій, фондів, компаній, окремих меценатів, волонтерів та влади. Ним вшановують пам’ять Назарія Войтовича і винагороджують громаду, у якій виріс юнак та творчу молодь, що реалізовується у сфері, яку понад усе любив Герой.

«Проект започаткований Конгресом активістів культури та громадською організацією «Родина Героїв Небесної сотні.», – розповіла Людмила Ничай. – Це частина всеукраїнської програми, яка називається «Відзнаки Героїв». Кожному із 106 Героїв організація задумала створити певну відзнаку чи конкурс, чи можливість реалізовуватися в тому напрямку в якому працювали і думали Герої. Це дасть можливість молодим людям використовувати ті зміни до яких прагнули ми, виходячи на Майдан. Зараз є можливість користуватися першими п’ятьма відзнаками, одна із них на Тернопільщині і вона – мистецька. Це, наразі, єдиний мистецький проект серед відзнак, оскільки Назар навчався на дизайнера, малював багато і мріяв бути художником. Ми намагаємося цим проектом втілювати мрії молодих митців, які також прагнуть стати професійними художниками, даючи їм можливість свої проекти реалізовувати на базі нашого культурного центру у Травневому.».

Молоді люди працювали над різними проектами. Та найголовніша вимога була, щоб до них залучали місцеве населення. І вони успішно впоралися із цим завданням. А результати презентували на виставці «Ревіталізація» у галереї тернопільського «Бункермузу».

«Учасників резиденції я запитувала чому вони хочуть приїхати, і в якому напрямку будуть думати, що будуть досліджувати тому, що важливо було задіяти громаду і місцевий контекст, – пояснила Людмила Ничай. – Так, Андрій Парахін з Бахмуту створив чарівні фотороботи. Задля них він обходив весь Збараж і Травневе. Переосмислення теми вшанування героїв, життя і смерті показав у своїх роботах Віталій Агапєєв. Вони змушують задуматись над тим, скільки сил ми віддаємо на вшанування загиблих і забуваємо про близьких, які поряд з нами і потребують більше уваги. В Олександри Павловської була ідея подивитися на давні фотографії, створені в студії. Олександра знайшла людей у яких є такі фотографії, і ці бабусі – це результат ревіталізації двотижневого проекту. Це не бабусі, які постійно сидять на лавках і бубнять, це бабусі, які готові до спілкування, і які отримують задоволення від приділеної їм уваги. Юлія Богуславка, яка збирає матеріали для своєї творчості, і має велику мету ділитися народною етнічною творчістю зі всіма, приїхала у Травневе і  запитала: «А що ви маєте?» І до нас в центр прийшли бабусі у вишиванках, співали і ділилися тим, що знають. А ще в експозиції є стара валізка з книгами. Це проект Олени Іванової, яка запропонувала зібрати для арт-резиденції бібліотеку. Усі бажаючі можуть поділитися з нами своїми книгами. За перший тиждень роботи резиденції ми вже отримали 50 кілограмів книжок. Ми і надалі просимо людей віддавати нам книги, які для них уже не актуальні.»