Головна Новини На територіях замків Тернопілля збудують кафе та ресторани

На територіях замків Тернопілля збудують кафе та ресторани

В області вирішили дозволити відкривати у старовинних замках та фортифікаційних спорудах кафе та ресторани. Спершу спеціалісти досліджують,  в яких замках є найбільше туристів, та де можна облаштувати споруду під туристичне кафе, пише Без Табу

 Як передають Факти, на Тернопіллі знаходиться сьогодні третина усіх замків України, та понад 200 фортифікайних споруд .

За словами Сергія Яременюка, начальника Теребовлянського відділу Національного заповідника «Замки Тернопілля» , зазвичай скільки об’єкт заробив, ті гроші йдуть на його благоустрій, підтримується стан замку, робиться усунення аварійності, замуровуються тріщини.

Більша проблема, коли замок знаходиться у невеликому селі, тоді його не можуть не те що утримувати, а й доглядати за ним.  Хоча на Тернопіллі є і винятки.

Монастир в селі Підгори  сьогодні знаходиться у власності церковної місцевої громади.

«Ми дивимося за тим, щоб ніхто не розбирав старовинне каміння, старовинні мури і максимально зберегти пам’ятку», – розповів Ігор Сипяк, адміністратор парафії Різдва святого Івана Хрестителя.

Біля замку у центрі Тернополя вже є кафе, але експерти кажуть, що туристи не розглядають сам замок як туристичний об’єкт.

 «Тернопільський замок не справляє враження оборонної фортеці, тому турист не може сприймати  його як туристичний обєкт», – наголошує Ігор Вербовецький, керівник архітектурної майстерні

Щодо решти замків, то експерти готові надати в оренду приміщення фортець для облаштування кафе та ресторанів, та спершу хочуть дослідити стародавні мури.