Головна Новини На суд зібралось все село. На Тернопільщині судили водія, котрий смертельно травмував...

На суд зібралось все село. На Тернопільщині судили водія, котрий смертельно травмував молодого хлопця

Бучацький районний суд «тріщав по швах» під час розгляду питання про міру запобіжного заходу щодо водія, який смертельно травмував 19-річного Романа Борчука із села Порохова. Такого безпрецедентного засідання бучацька Феміда не пам’ятає — три (!) дні суд вислуховував сторони у справі, аби визначити, чи водій залишиться за ґратами, чи піде під домашній арешт. Більше сотні місцевих мешканців прийшли підтримати батьків загиблого хлопця та не допустити звільнення водія з-під варти, оскільки побоюються, що він, аби уникнути покарання, може утекти за кордон. Врешті-решт районний суд залишив водія за ґратами ще на 60 діб, проте з таким рішенням не погоджується підозрюваний і, скоріш за все, його адвокати оскаржуватимуть рішення в апеляційному суді, пише Нова

«Водій повертався з друзями з-під весілля…»

Аварія трапилася 9 жовтня, близько 2-ої години ночі, у селі Порохова. Роман із кількома друзями та футбольним тренером стояли на узбіччі дороги, як раптом вискочив автомобіль «Kia Magentis» і збив хлопця… Удар був настільки сильний, що, вдаривши хлопця, іномарка продовжила рух і звалила електричний стовп та розламала його на три частини. Медики робили все можливе, але, на жаль, не змогли врятувати потерпілого — травми були несумісні з життям.

— У Романа розкололася голова, він впав у кому… Я розумів, що шансів мало, але до останнього сподівався на диво… — зітхає батько загиблого пан Ігор. — Син з п’ятьма друзями та тренером приїхали до села, мали розходитись по домівках, але ще спілкувалися біля подвір’я одного з компанії. «Сталася аварія…» — зателефонував до мене серед ночі тренер. За три хвилини ми з дружиною вже були на місці аварії.  Винуватець збив мого сина на зустрічній смузі й утік… Аварія сталася з неділі на понеділок, і лише у вівторок вранці водій прийшов із адвокатом до поліції. Зрозуміло, що за цей час він уже протверезів, не виключено, що його «прокапали» у лікарні. У його крові у вівторок не виявили алкоголю, але ми впевнені, що він вчинив ДТП у нетверезому стані. Це підтвердили на місці аварії і два його пасажири, котрі дочекалися поліції. Вони дали свідчення, що водій їхав на високій швидкості і що перед тим вживав алкоголь, бо ж вони були під весіллям у селі Зубрець. Утім, нині ці свідки міняють покази, мовляв, не бачили, чи пив і не знаємо, якою була швидкість.

«Навіть не пробував гальмувати…»

Експертиза показала, що Роман на момент аварії був у стані легкого алкогольного сп’яніння. Того вечора він із друзями-футболістами відпочивав після напруженої гри з однією з команд району, де хлопці показали хороші результати.

— Ми не приховуємо, що Роман перед тим випив пиво, але він був абсолютно адекватний, не сідав за кермо, не стояв посеред дороги, зрештою, у нас нема сухого закону для пішоходів, — каже пан Ігор. — Хлопці розповідають, що автомобіль вискочив на шаленій швидкості. «Визнай свою вину!» — звернувся у суді односельчанин до водія. «Так, я збив хлопця, але їхав помалу і алкоголю не вживав», — стверджує нині винуватець ДТП. Під час слідчого експерименту встановлено, що водій міг уникнути аварії, та я й сам у цьому пересвідчився. Однієї ночі, близько 3-ої години, я приїхав на те місце своїм набагато важчим автомобілем «Mitsubishi Pajero», перевірив, чи нема поруч пішоходів, розігнав та спробував зупинити авто. Мені вдалося пригальмувати на половині відстані, з якої я побачив місце аварії. У мене 26-річний водійський стаж, їздив на різних автомобілях, зокрема й на фурах за кордоном, то можу з певністю сказати, що винуватець аварії навіть не пробував там гальмувати. Він забрав життя в мого єдиного сина… Якщо його не покарати, то він і далі так чинитиме. Водієві 30 років, він із сусіднього села Стінка. Не можу стверджувати, але його односельці розповідають, що він часто їздив п’яним, що він — дуже жорстокий, якось по-звірячому катував свою дружину…

Місце аварії.

«Адвокати водія все перевертають…»

Пан Ігор та його дружина не сподівалися, що до суду їх підтримати прийдуть так багато небайдужих краян. Людей обурило, що водій найняв двох адвокатів і нині усіляко намагається вирватися на волю та уникнути покарання.

— Відомо, що мама водія — громадянка Росія, яка вісім років мешкає в Україні, у них чимало родичів у сусідній країні, тому боїмося, аби винуватець ДТП не втік за кордон, — каже батько загиблого. — Його мати добивалася зустрічі зі мною. Спершу я міркував, що вона не винна за дії сина, але коли побачив її поведінку в суді, зрозумів, що їй не збагнути нашого горя… На перше судове засідання приїхали двадцять односельців, наступного дня — п’ятдесят, а на третій день — близько сотні. Судова зала та коридор були заповнені, навіть на вулиці люди стояли. Я вдячний усім за підтримку! Адвокати підозрюваного домагалися відводу судді, просили м’якшу міру запобіжного заходу, але суд залишив його за ґратами. Я переживав, аби водія не покривали правоохоронні органи, проте наразі до слідчих та прокурорів не маю жодних претензій. Хто б там що не казав, зміни в поліції помалу відбуваються.

Ми втратили єдиного сина і це болітиме все життя… До останньої секунди ми вірили, що Роман виживе, домовлялися про операцію з нейрохірургами з львівського госпіталю, але син відійшов у інший світ… Він був студентом другого курсу ТНТУ ім. Пулюя, займався спортом, вів здоровий спосіб життя. У нього було багато друзів, приходжу на цвинтар — горять десятки лампадок, відкриваю соцмережі — чимало теплих слів про нього…  Хочу тільки справедливості — водій має відбути належне покарання! Щодо моральної компенсації, то я поки що не вирішив чітко, але, мабуть, таки подаватиму позов — мені не потрібні його гроші, але віддам їх на благодійні цілі.

— Засідання Бучацького районного суду з обрання міри запобіжного заходу щодо водія, котрий збив хлопця, показало, що чим більше людей тримають під контролем процес, тим більша ймовірність, що рішення буде справедливим. Під час засідання ми здійснювали відеозапис, який можна переглянути на ютуб-каналі «Побачено в Бучачі». Не можна бути байдужим, якщо близько 80% трагедій трапляються через алкоголь. Потрібно побороти такі ганебні явища, як п’яний за кермом, незаконні «розливайки» і т. д. Набридло й те, що особи з високих кабінетів є недоторканими правоохоронними органами, дозволяють собі систематично сідати за кермо в нетверезому стані, — зазначив бучацький активіст Роман Довбенко, який підтримав у суді родину загиблого.

Джерело: НОВА Тернопільська газета