Головна Новини “На руїнах радянські солдати встановили таблицю “Здесь был город Тарнополь”

“На руїнах радянські солдати встановили таблицю “Здесь был город Тарнополь”

15 квітня 1944-ого року вщент зруйнований Тернопіль узяла Червона армія. Під час боїв за місто, які тривали трохи більше місяця (з 8 березня) було знищено 80% будівель. На руїнах радянські солдати встановили таблицю з написом “Здесь был город Тарнополь” (на Тернопіль перейменували після війни), – розповідає проект Локальна історія.

Постало питання про саме існування міста. Впродовж двох років державні установи перебували в Збаражі та Чорткові, людям не було де жити, а установи не мали приміщень для праці.

Були знищені ратуша, ренесансно-готична синагога, сильно пошкоджено – замок, домініканський собор…

В останній спробі вибити совітів із Тарнополя німці задіяли понад 30 танків! Звужуючи кільце оточення, радянське командування застосовувало тактику ураганного вогню і прямого обстрілу важкою артилерією у поєднанні із штурмовою авіацією. Всередині міста об’єкти обстрілювали з 60, 40, 20 метрів…

Із майже п’яти тисяч німецьких військових після боїв живими залишилося близько 50, і майже всі вони опинилися в полоні. Втрати Червоної армії теж були великими. Бої були такими кривавими, що “звільнення” Тернополя називають «малим Сталінградом».

Цікаво, що саме 15 квітня також є датою заснування міста у 1540-ому році, коли польська королівська канцелярія в Кракові надала великому коронному гетьманові графу Яну з Тарнова так званий локаційний привілей.

Також у Тернополі є вулиця 15-ого квітня.

Інформація з книги Володимира Окаринського «Тернопіль. Місто, люди, історія»