Головна Новини На проект ГЕС на Дністрі вже виділили сотні мільйонів гривень

На проект ГЕС на Дністрі вже виділили сотні мільйонів гривень

Будівництво ГЕС перетворить Дністер — туристичну принаду Тернопілля на каскад ставків каже еколог П. Тєстов. Про це експерт, еколог поділився на Громадському радіо.

Він також вважає, що будівництво на Дністрі в принципі неможливе згідно із чинним законодавством та порушує Угоду про Асоціацію з ЄС, хоча про це мало хто знає.

Петро Тєстов — еколог  із Міжнародної благодійної організації «Екологія. Право. Людина».

Дмитро Тузов: Екологи отримали інформацію про те, що у національних природних парках збираються побудувати ГЕС. Це так?

Петро Тєстов: Вперше таку інформацію ми отримали ще рік тому. Але потім відбувся ряд подій, після яких ми були впевнені, що гідроенергетики не будуть повертатися до цього проекту. А тут як грім посеред неба — бачимо оголошення тендеру, згідно із яким вже планується виділити 155 млн грн на проектні роботи: на розробку техніко-економічного обґрунтування проекту будівництва 6 ГАЕС на Дністрі. Це нас просто шокувало.

Дмитро Тузов: В чому проблема?

Петро Тєстов: Проблема будівництва гідроелектростанцій — це завжди пошук компромісу між енергетикою і охороною довкілля. У даному випадку про компроміс не може бути й мови, адже згідно із тією ж проектною документацією заплановано побудувати електростанції, що вироблятимуть  830 тис і до мільйону кВт на рік. Це0.5% від виробництва у 2015 році. Тобто серйозного впливу на енергетику країни це не матиме.

Будівництво тут планується в межах 3 національних природних парків. В Україні річок, на яких немає гребель і які течуть у більш-менш природному стані, майже не збереглося. Дністер — одна із них. На ньому є Дністровська ГАЕС, яка находиться нижче по течії від проектованих станцій, вище по течії жодних гребель немає. У західній Україні Дністер — єдина річка, яка тече вільно і не перетворилася у каскад водосховищ.

Сергій Стуканов: В чому тоді сенс будувати ці гідроелектростанції?

Петро Тєстов: Моя версія: бо Укргідроенерго — це державна компанія, 100% акцій належать державі і відповідно всі гроші, які виділені на проектування теж державні. Гроші ці освоюватиме приватна фірма, тому що хоча й оголошений тендер, в Україні немає жодної іншої проектної організації, крім Харківського об’єднання «Укргідропроект», яке це буде реалізовувати. І 155 млн грн. підуть на проект, який не може бути реалізований згідно із законодавством.

Дмитро Тузов: Які ризики є з точки зору захисту довкілля?

Петро Тєстов: Одна із небагатьох річок в Україні, яка зберегла свій природний рух, просто перетвориться в каскад ставків. Національні природні парки створюються не просто заради охорони якоїсь охорони, а задля охорони цінних природних комплексів, які є на цій території.

Наприклад, у Дністрі зараз проживає багато видів риб, які не можуть жити у ставку. Будівництво ГЕСзнищить їх. Так само воно затопить прибережні території, де ростуть рослини із «Червоної книги».

До того ж природні парки функціонують і для розвитку туризму. На даний момент, особливо після анексії Криму, на Дністрі просто шалена кількість туристів. Варто поїхати у Чернівецьку область і порівняти кількість туристів там, де Дністер тече вільно, і на тій його ділянці, що є водосховищем.

Хочу ще додати, що дуже часто кажуть, що спочатку потрібно розвивати економіку, а довкілля, екологія — почекають. Тут унікальна ситуація. Є офіційний лист Міністерства екології, адресований обласній адміністрації, в якому зазначено, що це територія трьох національних природних парків. Будівництво там в принципі неможливе згідно із чинним законодавством та порушує Угоду про Асоціацію з ЄС, хоча про це мало хто знає.

Дмитро Тузов: Екологи готові діяти, щоб вивести цю ситуацію на переговорний процес?

Петро Тєстов: Однозначно. Але Дністер — це така ділянка, де в принципі не може бути ніяких компромісів щодо будівництва ГЕС. Можна реконструювати ГЕС Дніпровського каскаду, на це вже є гроші, які виділили Європейські кредитні інституції.