Головна Новини На облаштування Дальнього пляжу Тернопіль може отримати понад мільйон євро

На облаштування Дальнього пляжу Тернопіль може отримати понад мільйон євро

Над розвитком та покращенням Дальнього пляжу працюватимуть у міській раді цього року. Ця територія, як і раніше, залишається єдиним офіційним місцем для відпочинку і купання в літній період. Щодо «Циганки», то купатись там заборонено, хоча не виключено, що там теж облаштують пляж.

«У нас є традиційна зона для купання – Дальній пляж, – розповів Олег Соколовський, начальник управління ЖКГ, благоустрою та екології. – Наразі розробляється проект щодо його розширення і покращення. До нас також звернувся підприємець, який хоче зробити штучний пляж: це величезна територія закрита понтонами, де можна плавати, засмагати, відпочивати. В інших країнах таке вже є. Це питання обговорюється. Перевантаження Дальнього пляжу немає, ми часто перевіряємо його санітарний стан і створення інших зон, напевно, недоцільно, але якісь родзинки варто втілювати. «Циганка» – це рекреаційна зона, зараз робимо тротуари і буде зроблена там дорога з бруківки. Там немає зони для купання, про що зазначено на відповідних табличках. Але розглядаємо це питання також. Якщо санстанція дасть дозвіл, і якщо нам дозволять санітарні зони, то буде пляж і там.»

Купатись на «Циганці» неможна через те, що там необлаштоване дно, тобто є ями, і саме там найчастіше топляться люди, потрапляючи у, так звані, «банки».

«Там треба вирівнювати дно і робити піщаний насип, – додає Леонід Бицюра, заступник міського голови. – У цьому році будемо мати карту дна Тернопільського ставу, побачимо де є ями. Крім цього зараз формуємо підрозділ муніципальної поліції, який буде боротися із браконьєрами і рятувати людей. Для цього купимо катер, додаткове обладнання, яке дає можливість швидко знайти людину під водою. Для облаштування пляжу на «Циганці» треба зробити дно, і щоб були відповідні санітарно епідеміологічні показники.»

Щодо проекту покращення Дальнього пляжу, то місто пройшло у Польщі перший етап відбору проектів, які будуть фінансуватися за кошти Євросоюзу в рамках програми транскордонного співробітництва. Для другого етапу необхідно подати документи на землю та проектно-кошторисну документацію, яка пройшла експертизу. Цікаво, що офіційно ділянка під Дальній пляж не виділялася. І на найближчій сесії міськради депутатам презентують проект і запропонують закріпити 5 гектарів Дальнього пляжу за управлінням житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міської ради. Відповідно до розробленого проекту, місто претендує на один мільйон 250 тисяч євро від Євросоюзу.