Головна Новини На обговорення громади Тернополя винесли резонансні проекти рішень

На обговорення громади Тернополя винесли резонансні проекти рішень

IMG_0137Депутати Тернопільської міської ради – лідер ГО «Тернопіль Європейський» Віталій Цимбалюк та активіст організації Олег Вітвіцький презентували журналістам свої проекти рішень на наступну сесію міськради. Проекти стосуються надання пільг учасникам АТО, заборони продажу алкоголю на зупинках громадського транспорту та заборони передачі в суборенду земельних ділянок, виділених комунальним підприємствам.

Депутати ініціювали процес громадського обговорення проектів рішень, які потім мають пройти відповідні комісії і бути внесені на порядок денний наступної, 61 сесії Тернопільської міської ради.

Зокрема, Віталій Цимбалюк закликав підтримати проект рішення про надання місцевих пільг на оплату комунальних послуг учасникам АТО, їхнім сім’ям та родинам загиблих учасників АТО до моменту отримання ними статусу учасника бойових дій, який надаватиме право на пільги вже з державного бюджету.

«За аналогічне рішення ми голосували в 2014році, але воно діяло лише 4 місяці. Однак війна ще не закінчилася, і тернополяни й досі воюють у зоні АТО, тому мені дивно, чому рішення про місцеві пільги не продовжили на 2015 рік, як це зробили інші обласні центри, – каже Віталій Цимбалюк. – Чоловіки, які повертаються з війни, оббивають пороги кабінетів, щоби спочатку отримати статус учасника бойових дій, потім – щоб оформити право на пільги, і цей процес займає дуже багато часу. Станом на сьогодні в Тернополі 444 учасники АТО досі «стоять у черзі» на отримання статусу учасника бойових дій і не отримують жодної допомоги!»

Олег Вітвіцький презентував ще один проект рішення Тернопільської міської ради – щодо заборони продажу алкогольних напоїв у магазинах, які розташовані на зупинках громадськоготранспорту.

«Це рішення є абсолютно логічним продовженням антиалкогольного позиціонування цієї каденціїТернопільської міської ради, яка розпочала свою роботу з резонансного рішення про заборону продажу алкоголю після 22-ої години, і як би це не сприймалося в суспільстві, воно діє. Заборона продажу алкогольних напоїв на зупинках громадського транспорту є наступним кроком по вирішенню проблеми вільного доступу до алкоголю. Крім того, у Верховній раді нині набирає обертів «антиалкогольне» лоббі, до якого входять представники різних політичних сил, зокрема і тієї, яка має більшість у нашій міській раді. Тому маю надію, що цей проект набере потрібну кількість голосів депутатів з різних політичних таборів» – каже Олег Вітвіцький. Депутат також зазначає, що прийняття такого рішення суттєво знизить інтерес до виділення земельних ділянок на зупинках громадського транспорту. Адже продаж алкоголю складає найбільшу частину прибутку магазинчиків, якими сьогодні активно забудовуються зупинки міста.

Третій проект рішення, презентований ГО «Тернопіль Європейський», стосується заборони передачі в оренду землі комунальним підприємствам міської ради з правом передачі її в суборенду, а також внесення змін в попередні рішення міської ради, за якими виділялася земля із правом суборенди.

«Ми виступаємо проти інвестиційних угод, які зараз укладає Тернопільська міська рада через свої комунальні підприємства з нікому не відомими інвесторами. Тому, що з початку цієї каденції ніхто з громади міста, журналістів і депутатів ніколи не бачив цих інвестиційних угод. Ми не знаємо, скільки від таких схем отримує бюджет міста, як проводяться конкурси на визначення інвестора тощо. Тому ми розробили такий проект, щоби виділення землі могло відбуватися або прозоро, або за досвідом європейських країн – через відкриті аукціони. Щоби кожна людина знала, хто купив цю земельну ділянку, скільки від цього отримав бюджет міста, що там буде збудовано», – підкреслив Віталій Цимбалюк.

Проектом цього рішення також передбачено створення комісії, яка проведе інвентаризацію всіх укладених досі інвестиційних угод і ознайомить із результатами перевірки громадськість. «До складу комісії треба залучити, крім депутатів, ще й представників контролюючих і правоохоронних органів та активістів громадських організацій», – каже Віталій Цимбалюк.

Депутати-активісти вимагатимуть ставити усі три проекти на поіменне голосування, аби тернополяни змогли побачити позицію кожного депутата по цих рішеннях.