Головна Новини На місці «Літака» планують встановити нову композицію

На місці «Літака» планують встановити нову композицію

Пам’ятний знак «Літак», що на Східному при вході у парк Національного відродження, планують замінити новою композицією. Називатиметься вона «Борцям за волю України». Відповідний проект, розроблений тернопільським архітектором Іваном Осадчуком, вже затвердили на містобудівній раді та підтримали художники і архітекториТернополя.

Нинішня конструкція, як стверджують у міській раді, в аварійному стані: з’єднання хвостової частини літака з бетонною опорою вкрай ненадійне. Це встановила спеціально створена комісія ще у 2012 році. А питання необхідності демонтажу літака піднімають час від часу ще з початку 1990-х. Щоб повністю демонтувати бетонну стрілу і літак, ще чотири роки тому, за словами заступника міського голови Леоніда Бицюри, треба було майже мільйон гривень. А пропозицій що можна зробити, використовуючи цю бетонну стрілу не було.

Як ефективно використати бетонну основу для іншої композиції придумав Іван Осадчук.

«Ідея у мене виникла цього року перед Великоднем, коли саме проїжджав біля пам’ятника, – розповів архітектор. – Бетонна стріла ще досить в доброму стані і її можна використати як основну несучу конструктивну опору для нової композиції. Задум виник в образі трьох ангелів. Зберігаючи стрімкість стріли, зробити каркас і обшити його пластинами сучасного металу трьох кольорів: сріблястого, сірого, золотого. Композиція виглядатиме так, ніби ангели опускаються на землю з небес. Після тривалих детальних обговорень проекту на містобудівній раді з художниками та архітекторами вирішили назвати його «Борцям за волю України». Йдеться не тільки про тих, хто воює в нинішній час, а й про УПА, Січових стрільців тощо.».

2 9Як виглядатиме новий пам’ятник у міській раді презентували 18 липня. В той же день на сайті міської ради опублікували петицію «Збереження на теперішньому місці та реставрація в оригінальному вигляді літака на Східному.». Її автор Олег Базар запропонував наступне:
«1. Повноцінне збереження монументу в оригінальному вигляді, тобто без будь-яких візуальних видозмін (окрім ремонтно-реставраційних робіт) в його конструкції, тим більше основних елементів – самого літака МіГ-15 та форм постаменту.
Також недопущення будь-яких зайвих додатків до монументу;
2. Повноцінна комплексна реставрація пам’ятника згідно сучасних стандартів, враховуючи оригінальність проекту. Для прикладу — відновлення світлової ілюмінації, меморіальної таблиці, додаткове освітлення;
3. В жодному разі не допущення демонтажу та спорудження/встановлення будь-якого іншого об’єкту на місці “літака” або використання конструкцій теперішнього пам’ятника-монумента для подібних цілей.

Станом на 19 липня петиція набрала 42 підписи із 300 необхідних. Леонід Бицюра зазначив, що думку тернополян також братимуть до уваги, але останнє слово все-таки залишатиметься за фахівцями.

«Внаслідок людської недовіри виникає спокуса нічого не чіпати, але це найлегший спосіб, – каже заступник міського голови. – Все середовище біля парку, на бульварі Данила Галицького вже сплановане, і на мою думку там не вистачає тільки цього елементу. Петицію будемо розглядати, якщо вона набере необхідну кількість голосів. Та остаточне прийняття рішення – за містобудівною радою – художниками, архітекторами, фахівцями, які мають перспективне бачення. У таких випадках має бути кваліфікована думка і кваліфіковане рішення.».

Комп’ютерний макет фото та відео Назара Тувакова