Головна Новини На межі Тернопільщини та Хмельниччини відзначили День Соборності України

На межі Тернопільщини та Хмельниччини відзначили День Соборності України

22 січня на межі Тернопільської та Хмельницької областей, через річку Збруч, пройшла урочиста хода з нагоди відзначення 98-ї річниці Дня Соборності України.

У міжобласному святі «Збруч – ріка єднання» взяли участь понад 5 тисяч представників Тернопільщини та Хмельниччини. На мості, який єднає дві області, зустрілися представники духовенства, громади та влади Тернопільщини і Хмельниччини. Відтак відбулось з’єднання Державного Стягу. В урочистій ході, присвяченій Дню Соборності України, взяли участь представники Тернопільської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

«Відзначаємо історичну дату – День Соборності України. 22 січня 1919 року у Києві, на Софійській площі, урочисто проголосили Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Об’єднання у єдину Соборну Україну двох державних утворень стало проявом одвічного прагнення українців бути вільними від зовнішніх впливів у побудові своєї країни. Водночас історія нас вчить і ми це маємо пам’ятати, що в період загроз та воєнних викликів треба поступатися власними інтересами на користь збереження національної єдності і розбудови Незалежної України», – зазначив керівник секретаріату Тернопільської територіальної організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Володимир Дзудзило.

Зазначимо, що саме так, урочистою ходою, відзначали це свято й у 1919 році. Тоді також делегації зі Сходу і Заходу України зустрілися на мості, а на головному майдані Підволочиська зачитали Акт Злуки українських земель.

«Національна єдність є не тільки базовою цінністю, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії. Для того, щоб відстояти УНР, українцям забракло єдності та національного усвідомлення. Сьогодні, коли маємо українські території, непідконтрольні українській владі, День Соборності – це привід нагадати, що Крим та Донеччина – це Україна!», – наголошує секретар Тернопільської міської ради, голова Тернопільської міської організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Віктор Шумада.

22 січня також у церквах області відбулися богослужіння, на яких вшановували учасників національно-визвольної боротьби, видатних діячів українського державотворення та полеглих у боях за її свободу.