Головна Новини На медицину Тернопільщини з місцевих бюджетів у 2017 рік передбачено 1,5 млрд...

На медицину Тернопільщини з місцевих бюджетів у 2017 рік передбачено 1,5 млрд грн

Днями відбулося засідання постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства, дитинства. На засіданні розглядали, зокрема, публічний звіт про результати використання коштів Управління охорони здоров’я Тернопільської обладміністрації.
Основна теза доповідачки (а за відсутності начальника управління Володимир Богайчук, доповідала його заступник Лідія Чайковська) – передбачених у місцевих бюджетах Тернопільщини 1,5 млрд грн на 2017 рік недостатньо. Традиційно мова йшла про достатність передбачених ресурсів для виплати заробітної плати працівників. При цьому питання наскільки цих коштів достатньо для надання медичних послуг населенню і яких саме – залишилося відкритим. Система фінансування і надалі орієнтується на утримання установ, а не фінансування послуг (на жаль для самих одержувачів послуг).

Учасник Експертно-аналітична група “Акцент” Богдан Малиняк поцікавився у доповідачки причиною відсутності інформації про наявні медикаменти в медичних закладах в он-лайн сервісі Є ЛІКИ (http://eliky.in.ua/) В реєстрі є дані лише про 1 медичний заклад області).

Відповідь була доволі цікавою. Вона пояснила, що для внесення даних до сервісу потрібна спеціальна програма (а вона коштує до 100 тис. грн).

Можливо у вас Ябчанка Олександр, Viktor Taran, Юрій Висоцький, Павло Ковтонюк (Pavlo Kovtonyuk), Міністерство охорони здоров’я України є достовірна інформація з цього приводу – будемо вдячні за роз’яснення.

Крім цього, вона розповіла, що з місцевих бюджетів виділяється мізер коштів на медикаменти. Відтак, практично, немає що заносити до системи.

І одне й інше пояснення є доволі сумними, так як не дають людям шансів не те, що на безоплатне одержання медикаментів у лікувальних закладах, а й навіть на інформацію про це (при тому, що середні видатки на охорону здоров’я в області в розрахунку на одну людину перевищують 1500 грн в рік).

Інше питання учасників дискусії зводилося до того, як керівництво галузі бачить стратегію розвитку мережі медичних закладів (оскільки економіка області є однією з найслабших, а кількість ліжкомісць (а від цього залежить чисельність працівників) – найбільша в Україні). Відтак недостатність фінансових ресурсів для ефективного надання медичних послуг, напевне, є логічним наслідком.
Відповідь зводилася до неготовності депутатів підтримувати рішення про оптимізацію медичних закладів (яка передбачає реорганізацію, ліквідацію тих закладів, які не надають медичних послуг).

Крім представлення звіту, Управління охорони здоров’я Тернопільської обладміністрації пропонувало проект Комплексної програми “Здоров’я населення Тернопілля 2017-2021”
В програмі передбачено багато непоганих заходів. Очікувані результати в результаті їх реалізації плануються доволі оптимістичні. Зокрема:
– збільшити середню тривалість життя на 2,2 роки (!)
– зменшити рівень смертності від вживання алкоголю на 20%
– досягти охоплення базовою вакцинацією дитячого населення до 95%
– знизити рівень госпіталізації на 20%

Проблема в іншому. Програма передбачає фінансування 972 млy грн, в тому числі з обласного бюджету – 784 млн грн. Жодних гарантій (навіть передумов) для того, щоб ці кошти були виділені з обласного бюджету не має.

Більше того, програма передбачає фінансування з обласного бюджету в 2017 році в обсязі 148 млрд грн. На запитання чому разом з проектом програми не подають проект змін до обласного бюджету на відповідну суму – чіткої відповіді не прозвучало.

Відтак є усі шанси перетворити програму у черговий формальний документ, який ухвалюється винятково “для галочки”, а не вирішення конкретної проблеми.

Прикро, що неодноразові зауваження Експертно-аналітична група “Акцент” про негативні наслідки невідповідності програм і виділеного бюджетного фінансування так і залишаються не почутими.