Головна Новини На Лановеччині чоловік зібрав рекордний урожай гарбузів (Фото)

На Лановеччині чоловік зібрав рекордний урожай гарбузів (Фото)

Щовесни мешканець Шушківців Лановецького району Степан Буцак висаджує чималу площу гарбузів і кожної осені збирає багатий урожай жовтобоких.

Не став винятком і нинішній рік. На двадцяти сотих уродило майже вісім тонн гарбузів. Є серед них і справжні рекордсмени: один плід заважив близько півцентнера.
– Зазвичай городніх велетнів садимо заради корму, – каже Степан Мойсейович. – Свиням, теляті, курям і качкам овочі тру на терці, для корови нарізаю невеличкими шматками, аби не вдавилася. З інших сортів дружина Надія готує гарбузову кашу.
Для посадки Степан Буцак використовує лише своє насіння. Вибирає його з великих дозрілих плодів. Відтак сушить на сонці або ж біля газової плити. Потім поміщає у торбинку і зберігає у сухому приміщенні. Навесні готове насіння висаджує у грунт.
– Коли рослини добре вкореняться, підживлюю їх розчином коров’яку, – ділиться досвідом шушківецький господар. – А як тільки з’являються бур’яни, одразу починаю їх знищувати. Врожай гарбузів збираю наприкінці вересня – на початку жовтня. Роблю це погожої днини. Обрізуючи огудиння, обов’язково залишаю хвостик завдовжки три-чотири сантиметра. Слідкую, щоби не допустити подряпин поверхні, бо навіть маленькі ушкодження стануть причиною гниття. Зберігаю плоди під навісом. Холодних ночей накриваю їх соломою. Періодично запаси обстежую, вибраковуючи припсуті екземпляри», пише Сільський господар плюс
Окрім жовтобоких здорованів, багатим урожаєм цієї осені порадували Степана Буцака яблуні, картопля та кукурудза. Щедрим нинішній сезон видався і на мед. Та інакше й бути не могло. Бо, як мовиться, в дбайливого господаря, який до того ж є депутатом Шушківецької сільської ради, не лише сад і город щедро родять, а й джмелі працюють.
Марія БЕЗКОРОВАЙНА