Головна Новини На кривдницю тернопільських пенсіонерів чекає тюрма

На кривдницю тернопільських пенсіонерів чекає тюрма

У Тернопільському міськрайонному суді прозвучав вирок для  42-річної жительки Житомирської області, яку визнали винною у масових шахрайствах.

Розслідуванням встановлено, що зловмисниця за попередньою змовою із іншим учасником злочину з березня по квітень 2017 року, шляхом обману та зловживання довірою жителів Тернополя, заволоділа їх грошовими коштами в розмірі майже 100 тисяч гривень. Гроші видурювали під приводом відшкодування шкоди, заподіяної постраждалим, та непритягнення до кримінальної відповідальності близьких родичів (дітей) потерпілих, за нібито спричинення ними тілесних ушкоджень, пише “Свобода”.

В ході досудового слідства встановлено, що від дій злочинної групи постраждали 11 осіб, більшість з яких – особи похилого віку.

Шахраї телефонували тернополянам та переконували, що їх рідні вчинили правопорушення й потрапили до поліції. Люди, серед яких були й пенсіонери, віддавали гроші за порятунок близьких. Суми були різними – від 3 до 30 тис. грн.

Скарги від потерпілих до правоохоронців надходили впродовж лютого-березня 2017 року. Під час перевірки виявилося, що організував шахрайську схему засуджений, який майже три роки перебуває в слідчому ізоляторі на Київщині. Його помічницею була жителька села із Житомирщини.

«Чоловік, телефонуючи на випадково набрані номери, підшуковував жертв, скеровував до них напарницю. До Тернополя жінка приїхала наприкінці лютого і винайняла під вигаданим прізвищем житло», – розповіли у поліції.

Напарниця приїжджала за коштами, які люди готові були віддати за визволення родичів із поліції. Зароблені гроші вона переказувала на картку організатора афери або поповнювала його мобільний. Сама жінка отримувала по 200 гривень за кожне вдале шахрайство.

Адвокати з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в інтересах потерпілих звернулися із цивільними позовами про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Суд погодився з позицією державного обвинувача та призначив покарання у виді трьох років позбавлення волі за вчинення обвинуваченою кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.190 КК України. Також судом задоволено цивільні позови про відшкодування шкоди.

Між тим, аналогічні злочини трапляються у Тернополі чи не щодня. Наразі тривають оперативно-розшукові заходи, щоб встановити чоловіка, який 30 та 31 жовтня побував у двох помешканнях міста  з такою ж метою: видурити у людей гроші. Зайшовши у квартиру на вулиці Білецькій, він відрекомендувався працівником  поліції, налякав стареньких господарів, що начебто їхньому внукові загрожує кримінальна відповідальність, і виманив 6800 гривень та 300 доларів.

У квартирі на вулиці Острозького пройдисвіт видавав себе за працівника прокуратури і теж за «порятунок онука» хотів аж 10 тисяч доларів. Втім, розжився лише на 12 тисяч гривень – більше господарі не мали.

 

Ольга КУШНЕРИК