Головна Новини На Кременеччині є село з двома назвами

На Кременеччині є село з двома назвами

oblradaДалеко не всі кременчани знають, як правильно називати мешканців с. Великі Млинівці, котре розташоване всього за кілька кілометрів від районного центру. Гадаєте – великомлинівчани? А от і ні, правильно – радянчани чи радянці… Принаймні юридично. Адже, як стверджують працівники землевпорядних установ міста, всі офіційні документи на оформлення земельних паїв, ділянок і т. д. пов’язані з назвою села Радянське, пише Номер Один

Це ж підтверджує і депутат Тернопільської обласної ради Віктор Чубатий, котрий сьогодні лобіює питання повернення населеному пункту його історичної назви.

– Відверто кажучи, найбільше проблем через цей бюрократичний пробіл мають пересічні селяни, – наголошує народний обранець. – Адже всі оформлені ними документи на приватизацію нерухомості теоретично можна оскаржувати.

У виникненні складної ситуації Віктор Чубатий звинувачує посадовців:

– Уперше село Млинівці згадується в листі від 14 листопада 1482 р.

Після об’єднання в 1963 р. Почаївського району з Кременецьким в одному районі виявилось два села з однаковою назвою, тому с. Млинівці перейменували в с. Радянське. 24 листопада 1991 р. селяни на зборах прийняли одностайне рішення повернути с. Радянське історичну назву, але оскільки така назва села у Кременецькому районі вже була, то прийнято рішення до історичної назви додати слово «великі». 29 лютого 2004 р. відбувся місцевий референдум, який призначила Великомлинівецька сільська рада. Більшість виборців, які взяли участь у голосуванні, згодилися з тим, щоб перейменувати село Радянське на Великі Млинівці, а Радянську сільську раду на Великомлинівецьку (до Великомлинівецької сільської ради входять два села: Великі Млинівці і Підлісці).

Пояснює депутат, як саме сталося, що село В. Млинівці і досі Радянське:

– 18 березня 2011 р. до Тернопільської обласної ради надійшло роз’яснення Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого управління, в якому вказано причину: «У поданих матеріалах відсутнє рішення Радянської сільської ради. Натомість фігурує лише рішення Великомлинівецької с/р №335 від 12 березня 2004 року «Про результати голосування на місцевому референдумі 29 лютого 2004 року». В ньому вказується, що він пройшов на території Великомлинівецької с/ р. На печатці сільської ради присутній напис «Великомлинівецька сільська Рада народних депутатів України». Комітет вважає неприпустимим використання Радянською сільською радою неіснуючої назви села».

Нинішній голова Великомлинівецької сільської ради Олександр Галевич, який був не лише очевидцем подій, що передували перейменуванню села, але і їх учасником, пояснює: «Справа у тому, що комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого управління, очевидно, не бажав подавати себе у поганому світлі та визнати, що документи із проведеного у 1991 році першого референдуму втрачені, найімовірніше, з його вини. Саме тому там звернули увагу на рішення повторно проведеного референдуму вже у 2004 році. Громада села включно зі мною неабияк зацікавлена у тому, аби повернути селу історичну назву, проте як ми не б’ємося, віз, як кажуть, і нині там. Неодноразово зверталися й до Верховної ради, і безпосередньо до депутата ВР від нашого округу Михайла Головка. Усі великомлинівчани неабияк зрадіють, якщо вирішення нашої спільної проблеми бодай трохи просунеться вперед».

Вирішити проблему реально, переконаний однопартієць Михайла Головка Віктор Чубатий:

– Є проект Закону, прийнятий Верховною Радою України 9 квітня 2015 р. «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки». Проте, на мою думку, з тексту документа не випливає, що назва села Радянське є символікою комуністичного тоталітарного режиму, тому відповідно не визнається наругою над пам’яттю жертв режиму та не підлягає забороні.

Тернопільська обласна рада пропонує свій варіант вирішення проблеми: «…повторно звернутися до Верховної Ради України, долучивши до пакета документів копії: рішення зборів громадян села Радянське від 24.11.1991 року;

рішення Радянської сільської ради народних депутатів від 27.07.1993 року;

рішення Кременецької районної ради народних депутатів від 28.07.1993 року;

рішення Тернопільської обласної ради народних депутатів від 22.10.1993 року». На жаль, деякі з цих документів поки що не вдалося віднайти, а деякі оформлені не належно. Але працювати у цьому напрямку необхідно, адже у даному випадку стоять як ідеологічні питання, так і проблеми з майном селян та відповідним оформленням документів.

На мапі України є дванадцять сіл із назвою Радянське. Найбільше їх (по три) у Харківській та Сумській областях. Найближче до Кременеччини – село Радянське (колишнє П’яне) у Млинівському районі Рівненської області. Можна зрозуміти сусідів, чому вони не поспішають відновити історичну назву. До 2003 року село Радянське мали у себе галичани з Тлумацького району Івано-Франківської області. Зараз вони можуть похвалитися, що, як і колись, село називається Загір’я.