Головна Новини На Кременеччині у домашнього кота виявили сказ

На Кременеччині у домашнього кота виявили сказ

У селі Лідихів, Кременецького району, що на Тернопільщині, у домашнього кота виявили сказ.

У зв’язку з цим відбулося засідання спеціальноїкомісії при РДА.

24 вересня 2020 року під головувавнням заступника голови районної державної адміністрації Василя Хортика відбулося засіданння Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кременецькій районній державній адміністрації. Комісія обговорила інформацію про результати дослідження патологічного матеріалу від 23.09.2020 р. №001633п.м./20. Тернопільська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів встановила захворювання на сказ у безпритульного кота.

Комісія вирішилаит розробити план заходів із оздоровлення від сказу тварин на території карантинних та загрозливих зон та затвердити заходи щодо ліквідації сказу в с. Лідихів.

Так, Кременецькому міському голові, головам об’єднанихтериторіальних громад, головам сіл Кременецького району до 01.12.2020 року рекомендовано  оголосити неблагополучним щодо захворювання на сказ і накласти карантинні обмеження на с. Лідихів.

Вважати загрозливими на сказ прилеглі до с. Лідихів лісові та польові угіддя.

Кременецькому районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області варто провести профілактичні заходи щодо боротьби зі сказом в усіх населених пунктах району та організувати контроль за дотриманням правил утримання собак і котів в населених пунктах району.

Директору КНП «Кременецька районна комунальна лікарня» Кременецької районної ради, завідувачу Кременецького міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗУ» варто посилити контроль за наданням антирабічної допомоги людям.

А жителям району рекомендують дотримуватись заходів особистої безпеки при поводженні з хижими тваринами.

Щоб не заразитись сказом:

1. Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами.

2. Виконуйтеправила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними. Повідомляйте фахівців ветеринарної медицини про хворих тварин, або їх трупи, в разі, якщо тварина загинула.

3. Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.

4. Не знімайте шкуру з диких тварин при їх знаходженні.

5. У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте ім’я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.

6. Укушені рани, подряпини негайно промийте теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом, краї рани обробіть 70% спиртом чи 5% настоянкою йоду та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту.

7. При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.

8. Щорічнодоставляйте на щеплення проти сказу домашніх та сторожових собак.

Боротьба із сказом залишається однією з найскладніших проблем, яка може бути вирішена тільки загальними зусиллями адміністративно-господарських служб, органів державної ветеринарної медицини та органів місцевої влади спрямованих на впорядкування утримання свійських тварин перш за все собак і котів, своєчасну вакцинацію, відловлювання безпритульних тварин, регуляцію популяції і щільності безпритульних тварин, диких м’ясоїдних у природних умовах, широку інформацію населення, особливо власників ( юридичних та фізичних осіб), щодо цієї хвороби та дотримання правил утримання домашніх тварин.

В обов’язковому порядку негайно повідомляйте спеціалістів ветеринарної медицини при найменших ознаках захворювання тварин.

Джерело