Головна Новини На кордоні Тернопільщини і Хмельниччини розгорнули найдовший прапор України

На кордоні Тернопільщини і Хмельниччини розгорнули найдовший прапор України

Понад три тисячі людей тримали трикілометровий стяг між Скала-Подільською громадою Тернопільщини та Гуківською громадою Хмельниччини. Це зафіксували представники Книги рекордів України, каже одна з них Світлана Леус.

Представники двох областей зустрілись на мосту через річку Збруч. Він з’єднує Кам’янець-Подільський район Хмельниччини та Чортківський – Тернопільщини. Тут вони обмінялись короваями і почали розгортати прапор. Жителька Скали-Поділської Валентина Стефина каже, тримає стяг посередині, на місці кордону двох областей:

“Завтра у нас свято-День державного прапора, і я таки залюбки хочу потримати наш прапор тут, на мості єднання.” поідомляє Суспільне.

Анна Чорнюк – жителька Гукова, що на Хмельниччині. Жінка розповіла, чому долучилась до заходу:

“Ну, звичайно, це єднання нашого народу, символ такий. А взагалі завжди 22 січня у нас День соборності, ми завжди отут з нашими земляками і друзями тернопільчанами тут зустрічаємось і святкуємо”, – каже Чорнюк.

Серед тих, хто тримає прапор – Яна Корінець зі своїм однорічним сином Платоном. Жінка каже, на встановлення рекорду разом із сім’єю приїхали з Київщини:

“Нас багато: бабусі, дідусі, брат, сестра, чоловік – теж захотіли встановити рекорд. Це історія, це пам’ять, ми дітей рано піднімали, щоб вони запам‘ятали це в майбутньому.”

Голова Гуківської громади Петро Ільницький розповів, ідея зробити такий стяг виникла у січні під час святкування Дня соборності України:

“Навесні ми почали роботу по пошиттю, закупили матерію і наші місцеві швеї зшили це полотнище. Матерія вартувала і нам, і їм по 12 тисяч гривень, робота майстринь – це просто місцеві майстрині, які просто так це зробили”, – розповідає Ільницький.

Надалі найдовший прапор України розділять на менші прапори і використовуватимуть під час державних свят, розповів голова Скала-Подільської громади Ігор Лобода:

“Ці прапори тепер будуть пошиті на 15 сіл, які є у нашій громаді. Зазвичай ми закупляємо прапори по 75-80 гривень, а цей нам прапор вийде дешевший на половину, ми порахували, то десь 15 гривень буде один прапор, а нам в громаді на рік потрібно десь близько 150 прапорів.”

Представниця Книги рекордів України Світлана Леус вручила головам громад диплом про встановлення рекорду. Також усі, хто допомагали тримати стяг, отримали сертифікати про участь у встановленні рекорду:

“Перед цим подавалась заявка, створювалась експертна комісія, яка саме визначала, фіксувала, вимірювала. Кількість людей фіксували організатори, ляхом подання заявок, а сьогодні просто вручили диплом про те, що зафіксовано рекорд.”