Головна Новини На Збаражчині живе справжня шоколадна фея

На Збаражчині живе справжня шоколадна фея

Мандарин із фісташками у чорному шоколаді, білий трюфель із лісовим горіхом, бельгійський шоколад, наповнений малиновим конфі з сухофруктами. Ці ніжні та неймовірні «смаколики», які тануть у роті і залишають дивовижну насолоду, виготовляє Ольга Підгірська з Нижчих Луб’янок на Збаражчині, пише Сільський господар

КУЛІНАРНИЙ ДОСВІД – ІЗ ГРЕЦІЇ
Рідні та друзі кличуть її шоколадною феєю. Бо ж як іще назвати жінку, яка так вміло чаклує над натуральними інгредієнтами і перетворює їх у солодощі з неповторним смаком? Здається, що кожен куточок її оселі просякнутий шоколадно-фруктовим ароматом.
– До кулінарії мене тягнуло завжди, – каже пані Ольга, – і завдячую я цьому своїй бабусі Марії. Така смачна випічка, як у неї, напевно, нікому не вдавалася. Коли не приходила до бабці, вона завжди щось випікала. І мене малу повчала, що будь-яку страву обов’язково треба присмачувати любов’ю. Ази кулінарної майстерності я опанувала в Греції, де дванадцять років була на заробітках. Мені пощастило працювати в афінській родині, яка любила приймати гостей і пригощати їх смачними наїдками. Грецька кухня здавна славиться унікальними та корисними для здоров’я стравами. Недарма її називають раєм для гурмана. Проживаючи у цій сім’ї, я мала нагоду побувати на острові Кріт, звідки родом господар, і перейняти досвід тамтешніх професійних кулінарів. До того ж, в Афінах я закінчила кулінарні курси і вже згодом у домі господарів готувала святкові обіди на тридцять, а той сорок персон.

РОДИЧІ – ПЕРШІ ДЕГУСТАТОРИ
Тонкощів шоколадної справи Ольгу Підгірську навчила господиня сімейства. Раніше вона проживала у Франції. Звідти й привезла рецепти вишуканих десертів, якими й поділилася з нашою землячкою.
– Улюбленими ласощами моїх господарів були мусові торти і шоколадні цукерки власного виробництва, – розповідає пані Ольга. – Я скоро опанувала технологію їх виготовлення. Коли повернулася в Україну, то стала виготовляти цю смакоту для рідних. Спершу робила цукерки двох видів: шоколад із цитрусовим наповнювачем і волоським горіхом та білий трюфель з кокосовою стружкою. Потім почала експериментувати і до моєї колекції додалися шоколадні цукерки з малиновим конфі та сухофруктами.
Коли рідні оцінили їхній вишуканий смак, Ольга Підгірська стала пригощати солодощами своїх друзів. Куди б не йшла у гості, завжди несла з собою цукерки. Дуже швидко «сарафанне радіо» рознесло звістку про її талант далеко за межі Нижчих Луб’янок. І той, хто бодай раз спробував цю смакоту, неодмінно замовляв її знову. А все тому, що свої цукерки Ольга Вікторівна робить із натуральних продуктів.

СОЛОДКЕ МИСТЕЦТВО
– Увесь процес виготовлення солодощів триває до чотирьох годин, — розповідає жінка. – Це ціле шоколадне мистецтво! До речі, шоколад купую лише бельгійський та львівський. Сухофрукти теж вибираю ідеальні і піддаю їх термічній обробці. Вручну подрібнюю горіхи. Малинове конфі готую з ягід, які вирощуємо на власному городі. До цукерків із малиновим наповнювачем цукру не додаю. Його заміняють подрібнені сухофрукти, які, крім того, ще й забезпечують в’язкість начинки. У холодну пору особливо смакують шоколадні цукерки, до складу яких входять цитрусові та фісташки. Комусь до вподоби трюфель без цукру на основі білого шоколаду, обваляний у кокосовій стружці. Влітку хочу спробувати приготувати шоколадні солодощі з малиново-смородиновою начинкою.
Сформованим цукеркам Ольга Підгірська дає добу настоятися. Відтак перекладає у коробку і поміщає у холодильник. Там вони можуть зберігатися вісімнадцять днів. Та навряд чи такі неймовірні ласощі будуть недоторканими впродовж цього часу. Адже, крім того, що вони смачні й корисні, то ще й начинені любов’ю господині.
Марія БЕЗКОРОВАЙНА