Головна Новини На жительку Лановеччини невідомі оформили онлайн кредити на чималу суму

На жительку Лановеччини невідомі оформили онлайн кредити на чималу суму

Кримінальне провадження за фактом шахрайства відкрили працівники відділення поліції № 2 ( м. Ланівці ) Тернопільського РУП вчиненого щодо жительки району.

Жінка повірила додзвонювачам й як наслідок стала жертвою афери.Вона розповіла, що до неї зателефонував невідомий чоловік й представився співробітником мобільного телефонного зв’язку. Він повідомив потерпілій про певні технічні несправності й про те що її мобільний номер протягом декількох годин буде заблоковано. Він попросив потерпілу придбати новий стартовий пакет, аби вона мала змогу в подальшому користуватися послугами зв’язку. Краянка без вагань придбана новий пакет.

Окрім цього 54-річна заявниця розповіла правоохоронцям, що напередодні події до неї також телефонував представник фінансової установи. Додзвонювач попросив її повідомити реквізити її банківського рахунку, що вона й зробила. Вже через декілька днів жінка зрозуміла, що її ошукали, адже аферист оформив на неї декілька кредитів на суму понад 30 тисяч гривень.Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Суть афери заключається в тому що зловмисники відновлюють або замінюють карту дистанційно, можуть це зробити й без відома власника. Шахрай просто звертається до мобільного оператора з повідомленням про крадіжку телефону і проханням відновити сім-карту.

Для цього необхідно відповісти на ідентифікаційне питання про останні дзвінки. Щоб знати номери, зловмисник може сам кілька разів набрати жертву та змусити її перетелефонувати. Найпопулярніші – це випадки блокування і перевипуску сім-карт. Підробивши сімку, шахраї реєструються в мобільному додатку банку. Як тільки вони отримують доступ до рахунку жертви, відразу переказують гроші на свої рахунки інших банків. Банк надсилає одноразові паролі та смс-повідомлення про операції вже на новий фінансовий номер, який зареєстрував шахрай.Аби вберегти себе від такого роду махінацій найкраще здійснити реєстрацію мобільного номера. Чим точніше ідентифікують особу, якій належить сім-карта, тим менший ризик. Є два варіанти: перехід на «контракт» або прив’язка свого pre-paid номера до паспорта.

Щоб здійснити заміну сім-карти, необхідно переконатися, що вона дійсно належить абоненту, який звернувся у відділення оператора зв’язку. Контрактні абоненти показують паспорт, а незареєстровані pre-paid абоненти, проходять багатокрокову процедуру ідентифікації. Для цього користувач повинен назвати секретне слово, встановлене абонентом, два номери, на які він дзвонить найчастіше, серійний номер sim-карти інші додаткові питання.

Також ви можете уточнити інформацію у вашого оператора про можливу послугу: блокування самостійної заміни вашої SIM-картки сторонніми особами. Саме завдяки цьому громадяни можуть якнайкраще убезпечити свої кошти від рук невідомих осіб.